Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

AEG:s vändning – ska hjälpa Bajen

Uppdaterad 2018-08-02 | Publicerad 2010-10-22

Men någon ny "miljon-
satsning" är inte klar

Amerikanska AEG, som för några månader sedan var på väg ut ur Hammarby gör en kovändning.

2012 ska Hammarby vara tillbaka i allsvenskan med hjälp av ett ökat engagemang från det amerikanska företaget.

Men någon ny miljonsatsning, som det talats om, är i dagsläget inte klar.

– Det finns inget som säger att dyra spelarförvärv är det som löser alla problem. Det är inte det som löser den aktuella frågan. Aktuella frågan är att se till att vi får ett starkt företag och ett starkt lag, säger Per Magnusson, ordförande i Hammarby Fotboll AB och AEG:s representant i styrelsen.

Följ ämnen

Det har varit ett turbulent år i Hammarby. Oegentligheter i styrelsen har rullats upp i media på löpande band, de sportsliga prestationerna har varit undermåliga och det tippade topplaget landar långt från en allsvensk plats. Men till nästa år ska det vända.

Ska nå allsvenskan 2012

Amerikanska ägaren AEG har gjort en helomvändning i sitt engagemang i Hammarby för att ta klubben tillbaka till toppen. Företaget har redan nu satt in två nya styrelsemedlemmar i Ninna Engberg, vd för Globe Arenas, och LA Galaxy-spelaren Chris Klein.

– AEG har bestämt sig för att satsa på Hammarby och lägga mer tid på klubben. Därför kommer jag in för att utveckla affärsmöjligheterna. Målet är att Hammarby ska vara ett allsvensk topplag 2013 när arenan står klar, säger Ninna Engberg.

Men redan 2012 ska Bajen vara tillbaka i allsvenskan. Anledningen är att den nya AEG-drivna arenan ska ha en hyresgäst som kan konkurrera sportsligt, och därmed dra storpublik.

”Ska leva på egna meriter”

Det handlar dock inte om någon supersatsningar rent ekonomiskt. AEG vill inte uttala sig om några summor och i första skedet är det inte klart om det kommer att ske någon ren ekonomisk satsning alls.

– Det finns inget som säger att dyra spelarförvärv är det som löser alla problem. Det är inte det som löser den aktuella frågan. Aktuella frågan är att se till att vi får ett starkt företag och ett starkt lag, säger Per Magnusson, ordförande i Hammarby Fotboll AB och AEG:s representant i styrelsen.

– Det handlar i första hand om att bygga ett stabilt bygge från grunden. Vi ska bygga en stabil organisation och stabil ekonomi. Det är inte fråga om någon quick fix. Det löser inte något. Vi ska bygga stabilt, sedan får vi se exakt hur vi ska lägga upp det. Långsiktighet är nyckelordet.

Kommer ni att gå in med rena pengar?

– Vi har inte bestämt exakt hur satsningen ska se ut. Det kommer tillföras resurser på olika sätt. Hur det ska gå till och i vilken form är inte bestämt. Det kommer handla om både organisation och att få förutsättningarna att fungera. Men också stärka ekonomin på olika sätt, att skapa resurser. Det viktiga är att Hammarby själva ska bli ett livskraftigt företag på egna meriter. Men att utveckla kan vi hjälpa till med.

Galaxy-spelare in i styrelsen

Hammarby välkomnar AEG:s ökade engagemang men säger att eventuella nya pengar inte kommer att påverka det pågående budgetarbetet. Hammarby ska istället klara sig på egen hand.

– Med eller utan AEG är en av grundbultarna och ett krav att ha en ekonomi där det operativa resultatet går runt över tid. Här finns faran med AEG, att man tror att det bara är att släppa på igen och så är det inte. Jag tror inte heller att AEG bara kommer att släppa ut pengar. De vill självklart se avkastning på dem. Men det sagt är ändå det här självklart bara positivt, säger Hammarby IF:s ordförande Kent Hertzell.

Även LA Galaxy-spelaren Chris Klein går in i styrelsen. Mittfältaren spelar nu sin sista säsong med Galaxy. 2009 fick 34-åringen näst mest speltid i klubben där även Beckham och Landon Donovan spelar. Han har även gjort 23 landskamper för sitt USA.

– AEG har ansett att det här är en person som kan tillföra kompetens till Hammarby från ett internationellt fotbollsperspektiv. Han har spelat i Galaxy men också i landslaget. Det här ska tillföra en ytterligare en dimension i kunnandet, säger Per Magnusson