Skåningarna var sekunder från att åka ut mot FC Zestafoni från Georgien

Helsingborg var sekunder från ett praktfiasko mot FC Zestafoni från Georgien.

Men Joel Ekstrand fixade förlängning i absolut sista sekunden av ordinarie tid – och Erik Sundin sköt sedan HIF vidare till nästa kvalomgång i Europa league.

Erik Sundin satte avgörandet.

Helsingborg hade 2–1 med sig från mötet i Georgien – ett mycket bra utgångsläge inför kvällens möte på Olympia. Men gästerna hade långt ifrån tänkt att ge upp utan kamp.

I 29:e minuten nådde en djupledspassning fram till Jaba Dvali som kallt placerade in 1–0 bakom utusande Pär Hansson.

Och det var inte nog. Knappt tre minuter senare fick Nikoloz Gelashvili bollen på vänsterkanten, vandrade in i planen och skickade in 2–0 via stolpen med ett mäktigt distansskott.

Desperat jakt

Det blev knäpptyst på Olympia.

Men för Helsingborg räckte det i det här läget med ett mål för att ta matchen till förlängning och sista tio minuterna satte svenskarna in en våldsam press.

Rasmus Jönsson dribblade sig fri, men målvakten Zurab Mamaladze svarade för en fantastisk reflexräddning. Kort senare nickade Henrik Larsson ner bollen till Olafur Skulason som föll och ropade efter straff – men domaren viftade avvärjande.

Sarajevo nästa

Helsingborg såg ut att vara utslaget.

Men i absolut sista sekunden av ordinarie tid – i tredje och sista tilläggsminuten – nickade Henke Larsson på nytt ner bollen och försvararen Joel Ekstrand höll sig framme och skarvade in bollen i mål med högerfoten.

I förlängningen dröjde det tio minuter innan Helsingborg tog ledningen totalt. Henrik Larsson spelade osjälviskt fram Erik Sundin som forcerade in bollen i nättaket.

Målet tog Helsingborg vidare till tredje kvalomgången till Europa league. Där väntar FK Sarajevo från Bosnien-Hercegovina.