Dagens namn: Nils

Mållös inledning på Algarve cup

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-04

0-0 mot Kina i öppningsmatchen

Lagos, Portugal. Det svenska damlandslaget i fotboll spelade 0-0 mot Kina i öppningsmatchen av Algarve cup.

Den kinesiska fotbollsmuren var åter svår att tränga igenom i Sveriges första match i Algarve cup. Trots ett stort spelövertag blev det bara 0–0.

– En sån här match ska vi bara vinna, sade duktiga mittbacken Linda Sembrandt.

Den smärtsamma 1–2-förlusten i OS förra sommaren sved förstås betydligt mer. Men mållöst i den första matchen i årets första tävlingsmatch var man inte nöjda med.

– Vi hade väl fyra-fem bra chanser i första halvlek men tyvärr så ville inte bollen in i mål. Kina hade ju i stort sett ingenting framåt, bara några skott utifrån, sade Sembrandt.

Modiga passningar

AIK-spelaren gjorde blott sin andra landskamp från start men visade ingen som helst nervositet. Hon var mycket följsam och kommunicerade fint med mittbackskollegan Stina Segerström. Sembrandt var också modig i passningsspelet med både korta och långa perfekta passningar.

– Jag var mittfältare tidigare och vill gärna var med i spelet mycket även som back. Och det var jätteroligt att spela i dag, synd bara att vi inte vinner, sade hon.

Sverige har saknat en spelande mittback med säkra passningar. 21-åriga Sembrandt har dom kvaliteterna.

Dåligt tajmade avslut

Jessica Landström, Victoria Svensson och Therese Sjögran hade alla varsin bra målchans i första halvlek men tajmningen saknades i avsluten.

Kina spelade defensivt, oftast med fem spelare i försvaret och var blekt framåt. Trots att laget var till stora delar lika med OS-uppställningen.

– De ska vara jäkligt nöjda med 0–0, sade förbundskaptenen Thomas Dennerby.

– Våra första 25 minuter är de bästa på mycket länge. Vi lyckades med allt utom att göra mål. Men det var viktigt för tjejerna att se hur bra det offensiva spelet fungerar. Och bakåt var det ju klockrent i 90 minuter.

Schelin sjuk

Forwardsstjärnan Lotta Schelin blev sjuk i tisdagskväll och kunde inte spela. Försvararna Sara Larsson har problem med en sträckning i låret och Charlotte Rohlin har ont i en fot.

– Lotta fick först ont i en visdomstand, sedan svullnade halsen upp. Hon käkar nu penicillin och vi hoppas att det går över snabbt. Kanske kan hon spela mot Finland på fredag. Larsson och Rohlin ska röntgas på torsdag, sade landslagsläkaren Johan Leanderson.