Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Rädslan att gå på fotboll ökar

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-05-07

”Är klart att det är ett jättelikt misslyckande”

Först Göteborg, sen Malmö.

Läktarskandalerna har ­avlöst varandra.

Sportbladets undersökning, i samarbete med Inizio, visar att rädslan över att gå på allsvensk fotboll ökar.

– Vi måste komma ner till nollnivå för att vinna ­tillbaka förtroendet, säger Mats Enquist, general­sekreterare för elitklubbarnas intresseorganisation Svensk Elitfotboll.

Följ ämnen
Malmö FF

Trots att klubbarnas och polisens bild är att ordningsstörningarna i samband med allsvenska matcher minskat ökar rädslan för att gå på fotboll. En undersökning Inizio genomfört på uppdrag av Sportbladet visar att 27 procent av de som är intresserade av allsvensk fotboll kommer ta med barn mycket mer sällan eller något mer sällan efter vårens oroligheter.

– Det är jättejobbigt när sådana här saker händer och det har gått i ett mönster tyvärr. När vi har blivit påhoppade, som man nästan får kalla det som hänt, så sjunker allmänhetens förtroende. Det är jätte­trist och skadar oss enormt mycket. Det är klart att det är ett jättelikt misslyckande när vi tappar folks förtroende, säger Mats Enquist.

67 procent skulle undvika fotboll

Störst uppmärksamhet har mötet IFK Göteborg–Malmö FF den 27 april fått efter att domaren Jonas Eriksson tvingades bryta matchen sedan ett knallskott kastats i riktning mot MFF:s Tobias Sana och en av de assisterande domarna.

Frågan är nu hur allmänhetens bristande förtroende kommer påverka allsvenskans konkurrenskraft på sikt? 67 procent av de som svarat på Inizios undersökning säger att de skulle undvika att gå på fotboll om de anser att det finns en risk för oroligheter och 55 procent att de föredrar SHL ur säkerhetssynpunkt. Bara sju procent väljer allsvenskan på samma fråga.

– Jag tror du hade fått ännu bättre siffror om du frågat de som går och tittar på golf, som är min gamla sport. Där tror jag inte någon är orolig för säkerheten men sedan får man fundera vad det beror på och det finns naturligtvis orsaker till det. Olika förhållanden. Vi har, framför allt i storstäderna, stora evenemang med 15 000 till 45 000 personer på en arena och det är svårt att hantera. Det drar till sig väldigt annorlunda typer av grupperingar och där har hockeyn inte samma typ av arenor och derbyn. Där lyckas de uppenbarligen hantera det eftersom de här personerna anser att det är säkrare men det är svårt att jämföra med hockeyn eftersom det är så olika arrangemang och olika världar. Men det är klart det är tråkigt om folk är oroliga att gå på fotbollsmatcher.

”Vi kan inte parera”

Kan det försvåra er nyrekrytering?

– Trenden de senaste åren är tack och lov snarare att ­publiken fortsätter växa, brottsligheten minska och p­olisuttaget minska. Men ­sedan har vi kvar en del p­roblem och de blir väldigt synliga när det händer sådana här saker ett par matcher på raken. Det är klart att vi m­åste bli av med dem också. Fot­bollen är en folksport och vi får ett tvärsnitt av befolkningen på våra läktare och då möts många känslor som ibland kan gå överstyr. Det är klart det är ett misslyckande för oss när de här grejerna händer. Vi blir utsatta på ett sätt vi inte riktigt kan parera och det drabbar både fotbollen och våra övriga supportrar.

Statistiken visar att prob­lemen minskat men undersökningen att oron ökat. Vad tror du det beror på?

– Det stämmer överens med de egna undersökningar vi gjort. För det första får det ett enormt genomslag när det händer något. Jag vet att en musikfestival kan ha fler grova brott och ordningsstörningar på en helg än vi har på 480 matcher, men det blir inte lika medialt eftersom vi ligger mitt i stan och det finns inte heller samma intresse att lyfta fram och skriva om det. Alla undersökningar visar också att vi ligger bra till säkerhetsmässigt men det väger lätt att säga en dag när en sådan här grej som i Göteborg händer. Vi måste komma ner till nollnivå för att vinna tillbaka förtroendet och vi kämpar för det men det är inte helt enkelt.

”Ödmjukt kämpande”

Är det möjligt?

– Om jag inte trodde det vore det bättre om jag gick i pension. Och det har jag inte tänkt ännu. Men vi är i alla fall ödmjukt kämpande med att försöka förbättra siffrorna och det går åt rätt håll, även om det inte är roligt att prata om det direkt efter det som hänt. Då känns allt hopplöst. Nu är det bara att hoppas att det åtgärdspaket vi sätter in ger effekt. Det är också väldigt viktigt att inte bara arrangörerna och polisen agerar i olika former utan att även supporterkollektivet, som till 99 procent sköter sig fantastiskt bra, också bistår och visar vad som är okej när man går på fotboll. Knallskott är definitivt inte okej.