Vid vinst mot Irland var de vidare så länge Spanien och Kroatien inte utspelade en målrik kryssmatch.

På förhand handlade det mesta av snacket om risken för att "due-due" skulle upprepa sig.

Men medan mötet mellan Spanien och Kroatien länge var mållöst i Gdansk hade Italien stora problem med att avgöra mot Irland.

1-0 av Cassano

Efter en mållös första halvtimme där Italien haft svårt att skapa vassa lägen gav Antonio Cassano ”Gli Azzurri” ledningen i den 35:e minuten när han nickade in 1-0 på hörna.

I andra halvlek satsade Irland allt framåt. Irländarna, som bara spelade för sin heder, kämpade som om en slutspelsplats stod på spel.

De skapade ett rejält tryck och målvakten Gianluigi Buffon fick göra ett par viktiga ingripanden. I det läget hade ett mål betytt att Italien hade missat avancemang.

– Det var en mycket svår match inför en fantastisk publik, sa Italiens förbundskapten Cesare Prandelli.

...och 2-0 av Balotelli

I slutet av matchen mattades Irland. När Keith Andrews drog på sig sin andra varning i 89:e minuten dog irländarnas hopp om ett kvitteringsmål. Istället satte inhopparen Mario Balotelli 2-0 med ett riktigt konstmål. Med ryggen mot målet vinklade han in bollen.

När slutsignalen ljöd firade de italienska spelarna vilt. De möter gruppettan i Sveriges grupp i kvartsfinalen - England, Frankrike eller Ukraina.