Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Svenske talangens succédebut för Arsenal i cupen

Uppdaterad 2013-09-26 | Publicerad 2013-09-25

Gjorde mål i straffsparksavgörandet

Kristoffer Olsson, 18, har gjort tävlingsdebut för ligaledande Arsenal – och det blev en succéstart.

I kvällens ligacupmöte med West Bromwich fick svensken spela 40 minuter och göra mål i straffsparksavgörandet.

En straffläggning som Arsenal vann.

"Så uppspelt över att ha gjort min debut och ännu mer över segern!!", skriver Olsson på Twitter efter matchen.

I kväll var det dags för de engelska topplagen att kliva in i den tredje omgången av ligacupen. Då valde Arsenals manager Arséne Wenger att vila årets succéman Olivier Giroud och ge danske Nicklas Bendtner chansen igen för London-laget längst fram i plan. Det var hans första framträdande för klubben sedan augusti 2011.

Men matchen kunde ha startat bättre för Bendtner, som redan i den nionde matchminuten tvingades kliva av plan för behandling sedan han sprungit in i stolpen och gjort illa bröstet.

Dansken försökte nå ett lite för högt inlägg från Ryo Miyaichi och hann inte stanna sin löpning innan han small in i Luke Daniels stolpe.

Det var West Bromwich som inledde matchen bäst med bland annat en farlig frispark från Graeme Dorrans som Lukasz Fabianski lyckades styra till hörna.

Bendtner spelade fram

Närmast ett mål var Arsenal i den 43:e minuten när Steven Reid och Luke Daniels kommunikation fallerade på en Arsenal-hörna. Den förstnämnde var nära att styra ett tillbakaspel i eget mål.

Reid var efter det i stället nära att ge sitt eget lag ledningen med en nick precis över ribban.

Det var även West Bromwich som kom ut piggast till andra halvlek men efter en vackar pass signerad Nicklas Bendtner kunde en friställd Thomas Eisfeld slå in 1-0 till London-laget efter en timmes spel.

Arsenal-glädjen varade dock endast i tio minuter efter att West Bromwichs Saido Berahino nickat in kvittering i samband med en hörna.

"Lycklig över att ha gjort mål"

I matchminut 83 kom ett, ur svenska ögon sett, trevligt inslag när Kristoffer Olsson fick hoppa in i Arsenals jakt på segermål. Svensken spelade i en tillbakadragen roll under sina totalt 40 minuter på planen och mycket av lagets speluppbyggnad gick genom honom. London-laget lyckades dock inte undvika övertiden.

Väl där fick Bendtner sedan drömläge att avgöra matchen när han friställdes i djupled av Serge Gnabry. Men danskens försprång på ett par meter krympte snabbt när han tvekade över avslutet i löpningen. Till slut kunde Craig Dawson bryta friläget med en väl avvägd glidtackling.

Inte heller övertiden kunde skilja lagen åt och straffsparksläggning fick fälla avgörandet. Där fick Olsson förtroende att slå lagets tredje straff och gjorde inga Arsenal-fans besvikna när han satte bollen till höger om Daniels. Även Bendtner satte sin straff och Arsenal vann straffläggning 4-3. En West Bromwich-spelare som inte svek var inbytte Marcus Rosenberg som borrade in sin straff.

"Så uppspelt över att ha gjort min debut och ännu mer över segern!! Också lycklig över att ha gjort mål!! Arsenal-fansen var fantastiska i kväll, ni är bäst!!!!", skrev svensken på Twitter efter matchen, och fortsatte en stund senare:

”Jag trodde jag drömde när jag firade med fansen efteråt, sjukt!!

För Arsenal väntar nu hemmamatch mot lokalrivalen Chelsea i fjärderundan.

Den svenske mittfältaren har tagit stora kliv i Arsenal och fick i somras följa med laget på försäsongsturné i Asien.