Dagens namn: Nils

Utnyttjade en ”skada” – sänkte Polen

Publicerad 2018-06-19

När Senegal i dag klev in i sitt första världsmästerskap på 16 år besegrades Polen med 2–1.

Men det blev inte helt okontroversiellt när M'Baye Niang lurade alla när han smög in från bänken och satte avgörandet.

– Jag tycker det är fel att släppa in spelaren där, säger Jonas Eriksson i SVT.

Senast Senegal spelade ett världsmästerskap var 2002 i Japan/Sydkorea. Då såg Henri Camara till att skjuta ut Sverige i åttondelsfinalen när de skrällde sig till en kvartsfinal.

16 år senare dansar ”Lejonen från Terranga” igen.

I premiären slogs Polen tillbaka med 2–1 efter en stark insats från afrikanerna.

Utnyttjade ett misstag

Men segern var inte helt okontroversiell. När M’Baye Niang, till vardags i Torino, satte spiken i kistan i den andra halvleken protesterade polackerna vilt.

En minut innan målet gick Niang ner i gräset och tog sig för foten. Senegals medicinska team tog ut anfallaren vid sidlinjen för behandling, men nästan omgående blev han insläppt på planen – något som motståndarna inte hade koll på.

Niang smög upp bakom ryggen på den polska försvarslinjen, högg på ett mindre genomtänkt hemåtspel, slet sig fri och lyfte bollen över en utrusande Szczesny i målet och 2–0 var ett faktum.

– Regelmässigt har domaren gjort rätt. Fotbollsmässigt kan man diskutera. Jag tycker det är fel att släppa in spelaren där, säger Jonas Eriksson i SVT.

Med fem minuter kvar satte sedan Grzegorz Krychowiak reduceringen till 2–1.

I nästa omgång ställs Polen mot Colombia och Senegal mot Japan.

– Det var en dröm som besannades. Vi slet och led lite grann, men vi fick ett gäng chanser och var effektiva när de dök upp, säger Sadio Mané i SVT.