Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

”Det går att få ett hållbart naturgräs”

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2012-09-23

Gamla Ullevi har riktigt gräs på konstgjort underlag

Har tidigare problemarenan Gamla Ullevi hittat lösningen för bra naturgräs i Sverige?

Gräs på konstgjort underlag.

– Det här är ett bra alternativ till konstgräs, säger arenachefen Jonas Georgsson.

Följ ämnen
IF Elfsborg

Elfsborg leder allsvenskan och kan vara på väg mot SM-guld. De kan bli mästare utan att ha vunnit en enda match på naturgräs under 2012.

På vilket underlag som svensk klubbfotboll utvecklas bäst är en diskussion som kan pågå i evighet.

I slutändan är det inte de fotbollsmässiga övervägandena som styr klubbarnas och stadionägarnas val av grästyp till arenorna. Det handlar väldigt ofta om ekonomi.

Ta en titt på redogörelsen av de olika gräsalternativen här vid sidan om. Konstgräset är överlägset kostnadsmässigt eftersom det kan användas så många fler timmar per dag.

Ska det finnas en hållbar ekonomi kring arenan krävs andra arrangemang än fotboll med förstörda gräsmattor och dyra gräsbyten som följd, som på nya nationalarenan i Solna.

Och när tre allsvenska lag skulle samsas om nybyggda Gamla Ullevis gräsmatta slutade det i jämmer och elände och en fotbollsplan som sällan var grön eller jämn. Tills nu.

Vårvintern 2011 las Gamla Ullevis gräsmatta om på en bädd av konstfiber i odlingsjorden.

– Stråna som växer upp blir starkare och rötterna sitter bättre i underlaget. Vi har haft bra underlag i två säsonger, trots tre lag som spelar här, säger arenachefen Jonas Georgsson.

”Ska spelas på naturgräs”

Gamla Ullevi är ensamt i Sverige om kombinationen naturgräs på konstgjort underlag.

– Jag tycker det visar att det går att få ett hållbart naturgräs som det går att utnyttja mer och som är ett alternativ till konstgräs, menar Georgsson.

Å andra sidan har Elfsborg, liksom Södertälje Arena, nyligen bytt till ett konstgräs, som är betydligt bättre än det tidigare.

– Det vi hade i våras var slitet för elitfotboll. Det nya tror vi är det bästa som finns på marknaden. Mattan är vävd i stället för stickad och konstgrässtråna står upp bättre, säger Roger Hedlund, arenachef på Borås Arena.

– När Borås Arena byggdes var kravet från början från kommunen att arenan skulle kunna användas för mer än bara fotboll och klara av mer än bara Elfsborgs A-lag, säger Hedlund.

I Trondheim, Norge har man testat fler gräsvarianter under tuffa förhållanden än någon annan när Rosenborg spelat året runt med Champions League och Europa League vintertid.

För fem år sedan satsade man på det så kallade hybridgräset – naturgräs med en andel konstgräs isytt i planen.

En grästyp som många trodde var framtiden och som bland annat Kalmar FF propagerade för, men sedan valde bort till Guldfågeln Arena.

– Gräset på Lerkendal blev slitstarkt men halt och hårt, säger Rosenborgs planskötare Anders Öien. Det var ingen riktigt bra lösning. Vi bytte ut det gräset mot vanligt naturgräs.

Norrmannen har uppfattningen klar efter att klubben har provat sig fram hur fördelningen mellan de olika gräslagen borde se ut:

– För breddfotboll och träning är konstgräs bra. Elitfotboll ska spelas på naturgräs, säger Öien.

Följ ämnen i artikeln