Flinck: MFF bitvis utspelat – underpresterade återigen

Se målen från matchen i Sportbladet News

Det är inte ofta vi har kunnat beskriva Malmös spel i de ordalagen de senaste åren.

På hemmaplan dessutom.

Och mot jumbon.

Men det är just så vi ska beskriva MFF mot Halmstad denna kyliga majkväll på Swedbank stadion.

Ändå gick man till paus med 1-0 i ryggen och det tyder väl på en viss styrka det också.

Men faktum är att det var Halmstad som hade en boll på väg in i nätmaskorna redan efter tre minuter efter en hörna. Erik Johansson kunde då rensa bort på mållinjen med en nick.

Men sju minuter senare stod det ändå 1-0.

Räckte den här gången

Ricardinho slog en crossboll i en snabb omställning mot bortre delen av straffområdet där Guillermo Molins dök upp och slog in bollen på ett tillslag mot Markus Rosenberg. Halmstads vänsterback Joseph Baffo hann dock ned och bröt inspelet men han tappade balansen samtidigt och fick inte undan bollen. Då kunde Rosenberg sno åt sig den och skickligt rulla in den via bortre stolpen.

Snabba omställningar var det, ja.

Redan en dryg minut senare borde Simon Thern gjort 2-0 när han kom helt ren efter att HBK haft en fast situation och tappat bollen högt upp. Men Thern sköt en bra bit över Stojan Lukics ribba.

Sedan stängde HBK effektivt MFF passningsvägar och hemmalaget blev statiskt i sitt offensiva spel. Såväl kanterna som Thern gick högt upp, Eriksson droppade inte på samma sätt som han gjort tidigare i vår. I praktiken stod fem offensiva MFF-spelare stillastående på rad och man tappade nästan helt djupet i anfallsspelet. Markus Halsti var enda uppspelspunkten och han var dessutom osedvanligt oskarp i sitt passningsspel.

Det tidiga ledningsmålet räckte den här gången också för mästarna.

Flera stod inte att känna igen

Ni som följer med här vet att MFF aldrig tappar 1-0 till förlust numera och väldigt, väldigt sällan till ett kryss. I dag var det faktiskt exakt ett år sedan MFF torskade efter att haft 1-0 (Djurgården borta).

Men det berodde mest på oskärpa och bristande spetskvaliteter i Halmstad och några fina aktioner av Robin Olsen i MFF-målet. För bitvis spelade gästerna ut MFF i andra halvlek.

HBK hade, trots att anfallstornet Boman tvingats utgå då, fyra fina kvitteringschanser mellan minut 64 och 74 genom Gyan, Antonsson, Antonsson (igen, HBK:s bästa chans) och Baldvinsson.

Ändå kunde inhopparen Pawel Cibicki punktera matchen i den 90:e minuten med sitt 2-0-mål och Guillermo Molins göra 3-0 på stopptid.

MFF har imponerat i många matcher den här våren. I kväll var inte en av dem. Och återigen hade man problem i hemmaborgen.

Raden 2-2 mot Djurgården, 1-2 mot Häcken, 0-2 mot Helsingborg (cupen) och nu 3-1 (med nöd och näppe faktiskt) mot Halmstad imponerar inte på hemmaplan.

Spelare som Miiko Albornoz, Guillermo Molins och Markus Halsti stod inte att känna igen. Magnus Eriksson har haft det tungt en längre period nu (möjligen derbyt på Olympia senast undantaget).

Men – MFF leder fortfarande allsvenskan.

HBK? Ja, kan man fortsätta spela så här så ska det bli tre livsviktiga poäng hemma mot Brommapojkarna i nästa omgång.