Dif-supportern riskerar höga böter

Publicerad 2014-10-26

BORÅS. En person är gripen av polisen misstänkt för att han kastat knallskottet mot brandmannen.

Nu riskerar han att få betala de böter som Djurgården drabbas av.

– Det är vår policy. Den som åsamkar oss skada får stå för hela bötesbeloppet, säger klubbens säkerhetsansvarige Mats Jonsson.

Följ ämnen

Trots stenhård visitation lyckades Djurgårdsfansen få in ett hundratal olika bengaler, rökbomber och knallskottet som skadade en brandman.

– Vi känner alla en frustration över det som hänt, och då framför allt knallskottet. Det är något som ingen accepterar, inte Djurgårdsklacken själva heller, säger Björn Bördin, säkerhetsansvarig i Elfsborg.

Mannen som misstänkts ha kastat knallskottet pekades ut av andra Djurgårdssupportrar och avvek från läktaren under den andra halvleken. Utanför sektionen greps han av polisen.

– Att han pekades ut av andra är väldigt positivt, den här rannsakningseffekten, att gränsen för vad som är acceptabelt är passerad, den kan vi bygga vidare på. Det visar att det finns hopp för supporter- och läktarkulturen, säger Mats Jonsson.

”Ska identifiera fler”

Djurgården riskerar höga böter, framför allt för knallskottet som skadade brandmannen, men också för den stora mängd bengaler och rökbomber som tändes på bortaläktaren och försenade matchen vid två tillfällen. Mannen med knallskottet riskerar att få stå för den delen av böterna.

– Det är den policyn vi har i Djurgården. De böter vi får har vi som ambition att gå vidare med till den här personen. Och arbetet pågår med att identifiera fler, vi har polisanmält alla brott som har begåtts i form av antända bengaler och har också gått vidare med anmälan om tillträdesförbud.

Vad betyder det?

– Avstängningarna är klart kännbara. Vi som klubb kan stänga av dem i upp till två år. Tillträdesförbudet, som fattas av rättsväsendet, är numera tre år. Och det kastade knallskottet ligger ju i de högre regionerna.

Hur höga böter kan det handla om?

– Det får disciplinnämnden ta ställning till, efter den anmälan som gjorts av matchdelegaten. Men maxbeloppet är en halv miljon kronor.

Även Björn Bördin var frustrerad efter det långa säkerhetsmötet i kväll.

– Vi lägger ner pengar och utbildar personal, och så tar vi inte någon över huvud taget under visitationen? Vi genomsökte läktaren flera gånger inför matchen för att se om något lagts in i förväg. Och ändå får de in så mycket?

”Omöjligt att göra”

Vad kan ni göra mer?

– Det skulle vara att klä av dem nakna, då skulle vi nog klara att ta 100 procent. Men det är ju omöjligt att göra. Som det ser ut nu är det i praktiken svårt att hitta bengalerna. Det är frustrerande. När vi mötte AIK för några veckor sedan så tog vi ändå en hel del i visitationen, men här går man ju i princip in och pissar på oss. Och det känns inte bra. Vi ska titta igenom videofilmerna, det kan hända att det blir fler gripanden. Vi har väldigt bra kvalité på våra filmer, det är ett helt nytt kamerasystem. Vi kan följa dem i ett tidigt skede och i efterhand zooma in och följa en person. Så det finns nog möjligheter till att någon mer ska kunna bli identifierad.

Någon mer, av det dryga femtiotal som tände bengaler?

– Vi kanske kan plocka fyra-fem procent av de som tände bengaler, och det är alldeles för dåligt. Vi är inte alls nöjda med det.

Sent i går kväll var hälsoläget för den skadade brandmannen oklart.

– Han hade tydliga hörselskador, men polisen tog hand om honom och jag tror att han är tillbaka på brandstationen nu, säger Björn Bördin.

Även Djurgårdens säkerhetsansvarige hade kontakt med brandmannen.

– Jag pratade med honom under matchen, och det är klart att han var chockad och skärrad. Men jag hade ett lugnt och bra samtal med honom, vi får följa upp hur han mår under de kommande dagarna, säger Mats Jonsson.

Följ ämnen i artikeln