Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Syrianska – i stormens öga

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-09-10

”Det skrivs mer negativt om oss än andra lag”

Syrianska FC är den stora lilla föreningen från Södertälje som under tre år visade att inget är omöjligt, att allt är möjligt.

Dels när de 2010 tog klivet upp i allsvenskan, dels genom att klara kontraktet både 2011 och 2012.

2013 blev motståndet övermäktigt och SFC ramlade ner i superettan. De ligger just nu i mitten av tabellen och har samtidigt dragits in i en utredning om match­fixning gällande mötet med Jönköpings Södra den 25 augusti.

Sportbladets Robert Laul satte förstoringsglaset på en förening vars senaste månader måste beskrivas som minst sagt turbulenta.

– Det är mer negativa skriverier om oss än andra lag. Men vi är också ett svenskt lag, vi är inte något lag från bushen. Jag tycker det är helt fel, säger nye ordföranden Fikri Halef.

Det var framför allt under första kvartens live-spel som stora summor ska ha satsats på över 3,5 mål i den match som slutade 4–0 till J-Södra. 

Enligt Francesco Baranca på anti-matchfixnings-orga­nisationen Federbet handlar det om spel på främst asiatiska marknaden för i storleksordningen en miljon euro.

– Minst. Det är vad som krävs för att få till de här oddsförflyttningarna, säger Bar­anca. 

Sportbladet har talat med personer som följde hur oddsen förändrades under matchen. Där råder ingen tvekan om att det som hände var ovanligt på gränsen till unikt:

– Jag har aldrig sett något liknande. Någon visste till hundra procent att det inte skulle sluta mållöst, säger en person.

Svenska Fotbollförbundets utredning har pågått i två veckor och chefsjuristen Krister Malmsten förklarade nyligen:

– De omständigheter som framkom vid den första granskningen gjorde att vi fann anledning att fortsätta utredningen och i vissa delar fördjupa den.

I höjdpunktsklippet från tv-sändningen som går att hitta på nätet visas målen i matchen. 2–0 är ett självmål från ytterbacken Suley­man Aslan som på ett avancerat sätt skjuter bollen i eget mål från nära håll. 

”Det är mycket som går fel för Syrianska i den här sekvensen. Här halkar Syrianska-backen, och sedan ett självmål”, konstaterar tv-kommentatorn.

Suleyman Aslan, 31, spelade i superettan med Västerås 2004 men har där- efter befunnit sig längre ner i seriesystemet. Han värvades till Syrianska från division 3-klubben Juventus IF i somras, hade inför J-Södra-matchen spelat tre minuter via två korta inhopp, fick chansen från start, byttes ut strax efter självmålet och har sedan dess inte spelat en minut.

Jag beställer hela matchen från C More och noterar utöver målen i andra halvlek ett märkligt skott rakt i bröstet på egen målvakt från straffpunkten av mittbacken Rabi Elia, samt hur ett J-Södra-mål (som döms bort för offside) föregås av att mittbackskollegan Diego Brum tycks släppa bollen förbi sig. Samtidigt kan situationerna ses som ett vågat tillbakaspel och en smart offside­- fälla.

Vid 4–0-målet låter det så här från tv-kommentatorn:

”Det existerar inget försvarsspel i Syrianska just nu”.

Efteråt bedyrade spelare i båda föreningar att de inte upplevt något konstigt alls med matchen. Så det kan lika gärna vara jag som inbillar mig när jag ser matchen i efterhand, jag som tolkar situationerna helt fel. 

I eftermiddag väntas SvFF:s utredning ­vara klar, och medan förbundskvarnarna malt har Sportbladet tittat närmre på vad som egentligen har hänt i Syrianska sedan den allsvenska degraderingen.

Löste betalning i sista minuten

Försäsongen inleddes utan Özcan Melkemichel som tackade för sig efter att ha ­varit tränare sedan 2005 och nästan ett helt fotbollsliv i föreningen.

Under våren bytte Syrianska tränare ­ytterligare två gånger:

Brasilianaren Carlos Cabral hoppade av efter en månad på grund av privata skäl med motiveringen att situationen ”var ohållbar i längden”. 

Efterträdaren Stefan Fredriksson slutade bara dagar före premiären: Fredriksson ansåg att truppen behövde fler än ­fyra försvarsspelare, i stället värvade föreningen två mittfältare precis innan transferfönstret stängde.

Zvezdan Milosevic anlitades som huvudtränare på kort varsel men premiären 6 april slutade med storförlust: 1–5 mot Sirius hemma på Södertälje Fotbollsarena. En månad senare förlorade Syrianska med 2–0 hemma mot Jön­köpings Södra. Enligt Federbet är dessa matcher nu under organisationens lupp.

– Det var stora avvikelser speciellt vad gäller slutresultaten och båda matcherna slutade som förväntat. Vid båda matcherna sjönk oddset på Syrianskas motståndare dramatiskt. Vi tror att det spelades minst en miljon euro på respektive match. Vi är förvånade att Sportradar och förbundet ­inte noterat någonting, säger Guiseppe Bini på Federbet.

Samtidigt pressades Syrianska av Kronofogdemyndigheten i Södertälje då föreningens skulder uppgick till två miljoner kronor. Det gick så långt att fogden planerade en förrättning mot kansliet 9 maj. Men tio minuter före deadline plingade det till i mejlen. Syrianska FC skickade kvitton som ­visade att skulderna var betalda.

Frågan var bara: Hur löste sig allt? Föreningen hade dragit ut på betalningen till ­sista minuterna, bokstavligen.

Lagledaren, säkerhetsansva­rige, tidigare styrelseledamoten och eldsjälen Ghayath Moro förklarar att pengarna kom via olika projekt riktade mot företag och sponsorer, samt en insamling på hemsidan där fansen kunde bidra.

– 13.30 skulle kronofogden knackat på dörren, vi hade allt klart 13.20, berättar Ghayath Moro för Sportbladet.

Totalt har Syrianska FC betalat skulder på över åtta miljoner kronor sedan april 2011. Senaste betalningen till kronofogden var 25 augusti i år, 471 600 kronor.

– I dag har vi ingen anledning att ta kontakt med Syrianska, säger Glenn Karlsson på Kronofogdemyndigheten i Södertälje som räknar ut att SFC har betalat skulder på närmare tre miljoner kronor under 2014.

Betalningen 25:e augusti var viktig eftersom Svenska Fotbollförbundets licensnämnd kontrollerar hur klubbarnas eko­nomi ser ut per 31 augusti. Något som sedan ligger till grund för elitlicensen kommande säsong. Syrianska var därmed skuldfria även till den deadlinen.

Eldsjälen Ghayath Moro berättar att han i somras lämnade Syrianska efter 22 år. Han är fortfarande säkerhetsansvarig men det är också allt.

– Jag har tröttnat, säger han.

Mer ingående än att han har ”tröttnat” vill han inte motivera beslutet men poängterar att han fortfarande hjälper till om föreningen ber honom och är kvar som säkerhets­ansvarig eftersom han har de rätta licens­erna för jobbet.

Även mångårige ordföranden Andreas Témiz har klivit av. Han avgick under årsmötet 2013.

– Vi ställde våra platser till förfogande och årsmötet valde en ny styrelse. Det var absolut ingen kupp, säger Témiz som i dag är hedersordförande men säger att han ­varit bortrest hela sommaren och precis har kommit hem från en resa i USA och därför inte har varit involverad i verksamheten ­sedan transferfönstret stängde sista mars.

Vilka styr Syrianska i dag?

Till ny ordförande valdes Hobil Varli som styrde Syrianska under 2013 men avgick i våras då han blev pappa för andra gången. Inte heller sportchefen Jan Grigo är kvar ­utan återgick till sitt tidigare arbete när vårfönstret slog igen.

I somras avslöjade Länstidningen i Södertälje, LT, att hela sportkommittén har bytts ut. Den nya sportsliga ledningen består av fem personer, alla män och före detta spelare i klubben. Talesperson är Can Melkemichel men för LT vill han inte svara på ­vilka personer kommittén består av, utöver ­honom själv och nye ordföranden Fikri Halef.

– Det kommer mer information om det, sa Can Melkemichel i juni.

Den som söker information om Syrianska via Svensk elitfotbolls (Sef) media­guide kan läsa att Hobil Varli är ordförande men telefonnumret går till en av hans ­släktingar. På SvFF:s hemsida står att Andreas Témiz är ordförande. Varken förbundet eller intresseorganisationen Sef känner till att uppgifterna är gamla och inaktuella. De kan inte heller svara på hur Syrianskas styrelse ser ut. SvFF:s Jonas Nystedt hänvisar frågan till Sef vars generalsekreterare Mats Enquist skickar tillbaka den igen.

Så nästa fråga är: Vilka styr Syrianska i dag?

Till skillnad från när Hobil Varli tog över 2013 har Sportbladet inte kunnat hitta någon information på hemsidan om årsmötet 2014.

Jag ringer upp Fikri Halef som hållit i ordförandeklubban sedan i våras.

– Den nya styrelsen kom in under en ­period där det var väldigt hektiskt så vi tänkte knappt på det. Vi glömde bort bort det helt enkelt, säger Fikri Halef och ger mig direkt namnen på den sex personer stora styrelsen. 

”Skrivs bara negativt om oss”

Ni har ny sportkommitté också. Vilka ­sitter där? 

– Det är jag, Simon Varli, Syros Melkemichel, sportchefen Can Melkemichel och vi har även tagit in Simon Saylik på slutet.

Varför värvade ni Suleyman Aslan i somras, vilka kvaliteter såg ni i honom?

– Det ska egentligen sportchefen svara på men Isa Demir flyttade till Turkiet och vi behövde en back. Vi tänkte ha honom som högerback men han hade inte den potentialen. Han är mer en mittback. Han klarade inte av högerbackspositionen så han har ­inte spelat så mycket, förklarar Fikri Halef.

Det som utifrån kan ses som en kaotisk säsong beskriver ordförande Halef som att Syrianska är på rätt spår. 

– Sportsligt mår vi jättebra. Vi var tippade att åka ur serien men har gjort ett stort jobb med att lösa tränarbiten och A-lags­biten. Sportsligt går det hur bra som helst. Vår målsättning är att hålla oss kvar. Sedan att de säger att det är en uppgjord match… Vi hade lika mycket att spela för som Jönköping. Det skiljer inte många poäng mellan oss och Gais, det är bara sex poäng. Jag förstår inte var idéen kommer ifrån, säger Fikri Halef.

Han fortsätter:

– Det har varit tungt ekonomiskt men vi håller på att vända det. Vi har sparat genom att satsa på våra egna spelare. Vissa matcher har vi fem-sex spelare från vårt U21-lag. Vi satsar mycket på eget och vi är på rätt köl till nästa år. Jag tror att vi kommer vända den här negativa trenden. Vi lägger en budget som vi kommer att klara galant, och vi kommer att gå plus nästa år är det tänkt.

Hur ser du på att det pågår en utredning?

– Jag ser det som ett bra tecken. Det är inte första gången de säger att sådant händer i superettan eller lägre divisioner. Jag tycker det är bra att det görs utredningar. Uppgjorda matcher är helt fel och från styrelsens sida är det helt uteslutet att vi håller på med sånt. Vi har inget med det att göra.

Kan det på något sätt ha förekommit ­ändå, genom personer i periferin i för­eningen eller kan du helt utesluta det?

– Hur menar du då? Jag förstår inte frågan.

Jo, jag läste på er hemsida att ni själva har tillsatt er egen utredning. Har ni stött på något som är misstänkt?

– Faktiskt inte. Vi har inte sett att det skulle varit någon uppgjord match. Vi har varit jättedåliga på bortaplan i år. När vi spelar borta är det inte likadant som hemma, jag vet att det skiljer enormt från spelarnas ­sida. Det var samma sak i allsvenskan. Jag tycker det är konstigt att man upplever det som uppgjort. För mig är det helt uteslutet.

Fikri Halef menar att Syrianska har dömts på förhand.

– Allt som skrivs i medierna om oss är negativt. Det är rätt jobbigt faktiskt.

”Satsar på egna spelare”

2011 och 2012 var ni väldigt hyllade. Det beskrevs som att ni gjorde något som ingen trodde var möjligt när ni höll er kvar i allsvenskan två gånger.

– Jo men i år har det varit jättejobbigt. Det har varit negativt, negativt, negativt. Varför lyfts det inte fram att vi satsar på ­egna spelare?

– Man ska inte skilja på lag och lag. Vi är också ett svenskt lag. Bara för att vi heter Syrianska betyder inte det att vi är emot själva systemet. Vi tillhör fort­- far­ande seriesystemet.

Upplever du att man även från förbundshåll ser på er på det sättet? Att ni sär­behandlas negativt?

– Jag har den känslan. Det är som att vi inte tillhör svenska seriesystemet. Att vi är lite utanför. Att vi har ögonen på oss mer än på andra lag. 

– Titta på vår match mot Gais. Jag följde spelet på Bet365. Jag tittade på oddsen med tanke på att de sagt att vår match innan var uppgjord. Där satsades allt på Gais. Vi stod i 2,20 när matchen startade. Sedan gick vi upp till fem gånger pengarna och Gais stod på 1,90. Det beror på att många spelade på Gais-seger. Varför säger inte spelbolagen hur mycket de fick in när det slutade 2–2? undrar Fikri Halef i en befogad frågeställning som man kan tycka spelbolagen borde lyssna på.

En annan viktig fråga – som rör rätts­säkerheten för svenska fotbollsföreningar – är hur SvFF:s så kallade utredningar egentligen går till?

Men förbundets jurister vill inte svara på frågor eller ge någon information, åtminstone inte innan den pågående utredningen är klar.

Återstår att se vad de då väljer att svara på.

Sagan tog slut 2013

2010

I oktober blev det historiska avancemanget till allsvenskan ett faktum för föreningen som bildades av 1977 av syrianska ungdomar. Laget vann superettan på samma poäng som IFK Norrköping men med ett måls bättre målskillnad. Framträdande spelare var Suleyman Sleyman, Abgar Barsom och Peter Ijeh.

2011

Bedriften att klara sig kvar i allsvenskan var nästan ännu mer imponerande än att Syrianska tog sig dit. Laget slutade på kvalplats och i dubbelmötet som följde manövrerades Ängelholm ut efter en dramatisk avslutning i Södertälje. Tongivande spelare var fortsatt Abgar Barsom samt Sharbel Touma och Dinko Felic. Tränare precis som året innan: Özcan Melkemichel.

2012

Återigen var Syrianska bottentippade men den här gången hade föreningen skaffat sig tillräckligt med rutin för att hålla sig fem poäng från Gif Sundsvall på kvalplats, och tio poäng från Örebro på nedflyttning. Åter spelade Sharbel Touma och Dinko Felic viktiga rol-ler: De gjorde åtta mål var-dera.

2013

Den tredje säsongen tog Syrianskas allsvenska saga slut för den här gången. Det började illa, inga segrar och noll gjorda mål på de första fyra omgångarna. Totalt blev det bara tre segrar och 14 poäng och en jumboplats. Tränare Özcan Melkemichel avgick under säsongen, kom tillbaka för att avgå definitivt när serien var färdigspelad.

Det nya Syrianska

NYA STYRELSEN

Fikri Halef (ordförande).

Eli Shamoun (kassör).

Melkart Afram (kassör).

Syros Melkemichel.

Simon Varli.

Fuat Buyukilic.

NYA SPORTKOMMITTÉN

Fikri Halef (ordförande).

Can Melkemichel (sportchef).

Simon Varli.

Syros Melkemichel.

Simon Saylik.