Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lukas

Laul: Om Hauge är så viktig borde vi få veta vad han gör

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-13

Svensk klubblagsfotboll halkar efter ännu mer ekonomiskt jämfört med grannländerna och ishockeyn.

Ingen verkar bry sig – och det kanske är helt rätt.

Följ ämnen

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell är nämligen mycket nöjd med det nya tv-avtalet, Sef-basen Bosse ­Johansson väldigt nöjd. Detta trots att svensk herrelit­fotboll i sitt nya avtal får cirka 100 miljoner mindre om året jämfört med norska och danska klubbar samt elitserie­lagen.

Hundra millar om året är en hel del pengar över fem år men Lagrell och Johansson är alltså mycket och väldigt nöjda med tv-avtalet.

Det heter att "det spelas fler matcher i hockey".

Sant. Men det gjorde det 2005 också när fotbollen och ishockeyn förhandlade fram likvärdiga avtal.

Det heter att "det är tuffa tider nu".

Tja, jag vet inte om det var så mycket roligare på finansmarknaden när Norge och Danmark skrev sina avtal.

TV4 och Kentaro är vinnarna

Det tv-avtal som förhandlades fram i början av 2000-­talet var värt 60 miljoner/året för klubbarna, nu­varande avtal 180 miljoner och i det nya som gäller ­ända till 2015 står man alltså kvar på den nivån.

– Vi kommer att nå samma nivå som tidigare, sannolikt mer, säger Bosse Johansson och hänvisar till att vissa ­bitar i avtalet ännu inte är klara men det blir knappast någon större skillnad i slutänden.

Vinnare är så klart Kentaro/TV4 som bromsade prisuppgången på klubblagsfotboll till skillnad från sina norska och danska kollegor. Samt agenten Rune Hauge som lär ha dragit in 100 miljoner vid förra tv-avtalet och ­åtminstone 50 denna runda – trots att det aldrig blev ­någon större budgivning och dessutom samma köpare som ­förra gången.

Bekräfta vad Hauge egentligen gör

Lagrell och kompani protesterar säkert nu, men om ­Hauge är så viktig och gör ett sådant fantastiskt arbete, ­bekräfta vad han gör och tjänar, varför döljer Svenska Fotbollförbundet detta?

Men man kan se det ur ett annat perspektiv också: ju billigare allsvenskan/superettan säljs, desto mer stålar kan tv-kanalerna lägga på Premier League-, La Liga- och ­Serie A-rättigheter.

Så vi kanske ska göra som Lagrell och ­Johansson, ge fan i att bry oss. Vi vill ju se bra fotboll.

De stora ligorna ökar dessutom fotbollsintresset i allmänhet och det är – som det ­heter – bra för svensk fotboll.

Följ ämnen i artikeln