Dagens namn: Justus, Justina

AIK:s mirakel: ”Det var en helt galen match”

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2009-09-07

Klockan tickade in i matchminut 119 och Häcken var bara sekunder från final. Då mirakelvände AIK – med två mål på två minuter.

– Det var Ungern–Sverige-vibbar på det här, säger matchhjälten Markus Jonson.

AIK Fotboll

Det var en alldeles galen match, med ett alldeles galet slut. När Markus Jonson tryckte in 3–2 på straff i den 122:a matchminuten var det inte bara det avgörande målet – det var också en värdig avslutning på matchen vars vändningar aldrig tycktes ta slut.

– Det var en galen match, säger matchvinnaren Jonson, som aldrig missat en straff i seniorsammanhang.

Snyggt samarbete

AIK tog ledningen med 1–0 efter ett snyggt samarbete mellan anfallarna Flavio och Ivan Obolo. Målet såg länge ut att betyda avancemang till finalen – men Häckens inhoppare Vinicius kvitterade i den 89:e minuten med ett lurigt vänsterskott.

– Det kändes det jävligt snöpligt, säger AIK:s tränare Mikael Stahre, som skulle få det ännu värre fem minuter in i förläningen. Då slog nämligen Vinicius till igen – med en kopia av Zlatans mål i VM-kvalmatchen mot Ungern. Efter ett motlägg med AIK-keepern Nicklas Bergh studsade bollen i magen på brassen och rakt in i mål.

Men sedan kom det osannolika slutet.

Skickade upp hela laget

I matchminut 119 skickade AIK upp hela laget, inklusive Bergh, på en hörna i ett desperat kvitteringsförsök. Jos Hooiveld skarvade till Nils-Eric Johansson – som stötte bollen i mål. Och bara minuten senare fick AIK straff sedan Miran Burgics dribbling stoppats med handen av Mattias Östberg.

Och fram steg ”Mr 100 procent” – som nu hoppas på dubbla guld: svenska cupen och allsvenskan.

– I så fall lär man äta gratis i Solna i resten av livet. Vi har ju inte vunnit något på tio år nu.