Mora krossade jumbon

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-27

Allt från sista omgången i hockeyallsvenskan

Troja/Ljungby–Sundsvall 6–2

Troja/Ljungby är klart för play off-spel efter mycket dramatik, och detta tack vare Leksands seger efter straffar mot Malmö.

Nykomlingen låg en poäng bakom Malmö som hade den sjunde och sista play off-platsen inför lagets möte med Leksand.

Laget behövde med sig minst två poäng för att knipa sjundeplatsen – om Malmö kammade noll i Ejendals Arena.

Men det började inget vidare. Det var länge 0–0 uppe i Leksand och i Troja var det gästerna och Niklas Bröms som slog in första periodens enda mål.

Hemmalaget hade inget att förlora utan var tvungna att satsa allt framåt.

I mittperioden slog Mattias Persson in den psykologiska viktiga kvitteringen i power play efter bara 1.34.

Sundsvall som inte hade något att spela för hade inte lika mycket tändvätska .

Efter 1 7.17 gav Alexander Johansson hemmalaget ledningen, strax efter att Leksand tagit ledningen mot Malmö med 2–1.

I tredje perioden hade hemmalaget hela tiden kommandot.

Matchen i Leksand slutade 2–2 efter full tid.

Här var Troja/Ljungby i play off, men det krävdes en Leksandsseger.

Och efter utslagsstraffar var det Leksand som tog två poäng och Troja/Ljungby är klart för play off.

Mora–Mariestad 11–1

Mora körde över jumbon Mariestad och säkrade fjärdeplatsen.

Dalalaget dödade matchen redan efter drygt 13 minuters spel när Ross Lupaschuk slog in 4–0 bakom Mariestads målvakt Pär Åkerström.

Det var inte bara stor skillnad i målprotokollet. I första perioden kunde Moras målvakt Lars Johansson tagit en kaffepaus i 20 minuter.

Gästerna mäktade nämligen inte med ett enda skott på mål.

I andra såg det något bättre ut i skottstatistiken och man fick också in en reduceringspuck, men målet betydde 5–1 och var knappast något som förbättrade deras chanser för poäng.

Innan paus slog Mora även till två gånger om och det var 7–1 inför sista perioden och även om Mariestad hade suttit alla sina skott i mål hade det bara stått 7–7.

Hemmalaget fortsatte dominera och siffrorna skrevs till hela 11–1.

Björklöven–Huddinge 1–2

Missat play off sedan tidigare och en tråkig avslutning på säsongen när Björklöven bara tog en poäng hemma mot Huddinge.

Bortalaget och Victor Ahlström tog ledningen i första perioden i spel fem mot fyra, ett resultat som stod sig länge.

Trots 18–14 i skott i mittperioden höll målvakterna Daniel Wälitalo (Björklöven) och Pontus Sjögren (Huddinge) tätt mellan stolparna.

58 sekunder in i tredje kvitterade Fredrik Öberg till 1–1 och matchen gick sedan till förlängning.

Marcus Weinstock avgjorde mötet redan efter 24 sekunder.

Björklöven får ta nya tag nästa säsong.

För Huddinge väntar kvalspel.

Växjö–Bofors 4–2

Växjö säkrar femteplatsen efter seger mot Bofors på hemmais.

Men segern satt långt inne.

Bofors hade inget att spela för och kunde agera avslappnat, vilket nästan kostade Växjö femteplatsen.

Patrik Carlsson gav hemmalaget ledningen i första perioden i spel fem mot fyra.

I slutet av andra perioden kvitterade Björn Östlund, men Gustav Hjalmarsson ordnade 2–1 i spel fem mot fyra efter 3.27 i tredje.

Matchen var jämn men hemmalaget var något mer effektivt.

Inom loppet av 20 sekunder drog sedan hemmalaget på sig två utvisningar – det utnyttjade Bofors och Kristoffer Näslund som kvitterade när åtta minuter återstod av matchen.

Men Växjö hade marginalerna med sig.

3–2 tryckte Christian Magnusson dit när två minuter återstod, och i tom bur kunde Daniel Åhsberg avgöra.

Västerås–AIK 1–5

Västerås säkrade kvalserieplatsen i onsdags.

I kväll tog man emot AIK, en viktig match inför allvaret om några veckor.

Tabelltvåan visade större effektivitet och prov på fin form.

Christofer Löfberg avlossade stora bössan i spel fem mot tre och det var 1–0 till gästerna efter första perioden. Västerås var dock inte ofarligt utan man vaskade fram ett antal vassa chanser, men Christopher Heino-Lindberg spelade stabilt mellan stolparna.

AIK fick en pangstart i andra perioden. Isen låg nyspolad när Andreas Jungbeck slog in utökningen till 0–2.

I mittperioden ordnade Jonas Liwing 3–0 och när Stefan Johansson rakade in fyran i början av tredje var matchen avgjord.

Det blev till slut 5–1 till AIK som kan bli riktigt farliga i kvalserien.

– Vi hade tänkt göra en bättre match än så här, men vi kändes ganska slutkörda. Tankarna var någon annanstans. AIK var jättebra, de var aggressiva och bra i powerplay, säger Västerås tränare Lars Ivarsson till vlt.se.

Borås–Nybro 4–2

Nybro ska försöka kvala sig kvar i allsvenskan.

Mot Borås gjorde man en bra match, trots att det blev noll poäng.

Gästerna tog ledningen sent i första perioden även om det var hemmalaget som stod för de flesta händelserna.

I slutet av andra kvitterade Borås i spel fem mot fyra – och drygt tre minuter senare tog laget ledningen genom Per Fernhall.

Nybro kvitterade i tredje strax före att Fernhall slog till igen.

Den här gången var det ett avgörande mål.

Åtta sekunder från slutet rakade Jens Karlsson in 4–2 i tom bur.

Oskarshamn–Almtuna 1–3

Almtuna har gjort en bra säsong – över allas förväntningar – och har tagit sig till play off.

Med bara två poäng från en fjärdeplats blev Uppsalalaget till slut sexa.

I bortamötet med Oskarshamn visade Almtuna att man åter är ett vinnarlag efter senaste förlusten hemma mot Leksand (1–5).

Skotten skrevs till 3–11 i första perioden och det var 0–2 i mål efter två fullträffar i spel fem mot fyra.

Jimmie Kraft slog till efter 2.12 och tvåan satte Johan Jonsson när matchuret stod på 14.35.

Joachim Gellerstedt avgjorde mötet tidigt i mittperioden när han satte trean.

Hemmalaget reducerade men kom inte närmare.