Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

I dag uppfyller han drömmen

Publicerad 2013-04-21

Robin har kämpat mot sjukdomarna sedan födseln – nu ska han tåga in, hand i hand med Kennedy

Håller humöret uppe  Robin kämpar med flera sjukdomar – men ger inte upp. ”Han är aldrig ledsen, aldrig”, säger mamman Angela.

Han föddes tre månader för tidigt och har förklarats kliniskt död vid två ­tillfällen.

I dag ska Robin Alshammar, 8, från Flen få sin dröm uppfylld.

– Det här är belöningen för allt vi har gått igenom, säger mamma Angela till Sportbladet.

Följ ämnen

Robin har haft en lång väg till fotbollsplanen – han står där mot alla odds.

Han föddes nästan tre ­månader för tidigt och orkade inte andas för egen ­maskin. Han placerades i respirator och genomgick tre blodtranfusioner.

Efter en dryg månad fick Robin lämna sjukhuset. Men väl hemma åkte han på en dubbelsidig lunginflammation.

– När vi kom in på barnakuten slutade han att andas, hjärtat stannade två gånger. Jag har väldigt vaga minnen, det är sånt man förtränger. Men sjuksköterskan ska ha vänt på honom och slagit honom över rumpan och ryggen, då började han andas ­efter ett tag. Det upprepades två gånger, ­säger mamma Angela ­Alshammar.

– Han lade av, kroppen ­orkade inte. Han var så liten också, han vägde som minst 1,7 kg.

Ny motgång väntade

Robin hämtade sig från lunginflammationen, lade på sig vikt och började komma ikapp. Men vid tre års ­ålder kom nästa motgång.

– Han fick sår som inte läkte och började gå in i saker. Det var konstiga ­saker som vi inte kunde sätta fingret på. På sommaren, när han var 3,5 år, diagnostiserades han med diabetes typ 1. Då hade han så högt värde att mätaren inte räckte till, säger Angela.

De två första åren tog ­Robin sju sprutor om dagen. Men sedan fick han en nål i skinkan som dagligen pumpar in insulin i kroppen.

Men sjukhusbesöken slutade inte där.

Förra våren diagnostiserades Robin med adhd.

– När du har adhd är du hyperaktiv och det påverkar hans blodsocker. Och när han har lågt blodsocker blir han trött och får utbrott. Det är en skräcksituationen för de i skolan som håller hans liv i sina händer, säger Angela.

– Han har varit i koma, han har varit medvetslös. De hittade honom liggande över en toalettstol en gång. Han lever på gränsen hela tiden.

Många långa nätter

På grund av sjukdomarna fick Angela lägga sina fritidsintressen åt sidan och lägga all energi på Robin. Ibland har även nätterna blivit väldigt långa med mycket tårar.

– Man tänker: ”Fan också, varför? Varför är livet så orättvist ibland? Varför vi?”, säger hon.

– Men det var väl för att vi klarar av det.

Trots oberäkneliga dagar och ­kroniska sjukdomar låter sig inte familjen styras av problemen. Och åttaåriga Robin är ett solsken varje dag.

– Han är aldrig ledsen, aldrig. På sjukhuset låg jag och grät och frågade högt varför han fått allt det där. Då tittade han på mig: ”För att du sa att jag hade det.”

Robin har provat på ishockey och innebandy, men beslutade sig sedan för att satsa på fotboll. Och för familjen har det alltid handlat om Hammarby, Robin såg sin första match när han var fyra månader gammal.

– En dag kom han fram till mig och sa att han ville åka och titta på en match och träffa laget. Att få den kastad i ansiktet var inte lätt. Men jag kontaktade Henrik Kindlund (vd) hos ­Hammarby, säger Angela.

Några veckor senare meddelade Hammarby att Robin ska få vara match­pojke när Bajen spelar mot Örebro på Söderstadion.

”Är lite nervös”

Då lånade Robin mammas konto på Facebook och skrev till idolen Kennedy Bakircioglü och frågade om han fick hålla hans hand när de går in till matchen.

Idolen tackade ja.

– Det ska bli roligt att få titta på Hammarby. Kennedy är den största idolen, han är så bra. Jag känner mig ­lite nervös, och det känns lite konstigt, säger Robin.

I premiären mot Värnamo var det 11 725 personer på läktaren. Robin hoppas att det blir en hög publiksiffra i eftermiddag.

– Det är många på läktaren, det är roligt. Jag kan några sånger, och jag har halsduk och matchtröja. Jag tror att Hammarby ­vinner.

Ska du prata med ­Kennedy?

– Ja. Jag ska fråga om jag får hans autograf. Jag hoppas att jag får det.

Robin har berättat för ­sina släktingar, skolkamrater och lärare att han ska få ­träffa Hammarby. När han får höra att Bajens fans har pratat om att sjunga en sång för honom så skruvar han på sig och tycker det är lite pinsamt.

– Njae, jag vet inte om jag vill det.

När Angela tänker och pratar om matchen mot Örebro kommer tårarna ­direkt.

– Det kommer bli glädjetårar då också, det är stort. För mig är det belöningen för allt jag har gjort, säger hon.

– Jag har aldrig begränsat honom, han ska få göra ­allting som alla andra kan göra. Man kan ju aldrig göra diabetes positivt, men man kan göra ­livet positivt.

Mamman Angela om sjukdomarna

– Adhd är ett neurologisk tillstånd som gör att ­Robin blir hyperaktiv, har koncentrationssvårigheter och aggressionsutbrott. I och med diabetes får Robin dåliga värden och kroppen reagerar med irritation, huvudvärk och aggressivitet. Om värdet är högt så är han redan trött och lättirriterad. Hamnar han då i en situation som blir tokig på grund av adhd-utbrott blir det väldigt jobbigt och efter det är det stor risk att blodsockervärdet blir lågt. Allting är som ett ekorrhjul som snurrar runt hela tiden.

– Normalt rör sig blodsockervärdet inom smala gränser under dagen, cirka ­4–8 millimo per liter. Robins värde rör sig mellan 0,7 och 32.

Följ ämnen i artikeln