Förlorade mot Armenien med 4-0 hemma på Parken

Ett Armenien som Danmark i kväll var tvunget att slå för att hålla VM-drömmen i liv.

Då dunderförlorade våra grannar med 4-0 hemma på Parken.

"Sämsta någonsin", skriver målvaktslegendaren Peter Schmeichel på twitter.

– Jag tar fullt ansvar, säger förbundskapten Morten Olsen, enligt Ekstrabladet.

Förutsättningarna var enkla. Vid seger hade Morten Olsens lag fortfarande chans att nå VM i Brasilien 2014.

På andra sidan planen stod dessutom en motståndare i beskedlig form.

Armenien stod för en kardinalusel insats i fredagens kvalmatch mot Malta (0-1). I huvudstaden Yerevan skäms folk fortfarande över att den lilla ön lyckades vinna sin första kvalmatch på 20 år efter mål av Michael Mifsud.

1-0 efter en minut

Kanske fick det Danmark att ta för lätt på uppgiften. Det tog nämligen mindre än en minut för armenierna att skjuta in 1-0. Yura Movsisyan ryckte loss, fick en fin stickare och rullade in ledningen med en strumprullare. 2-0 kom bara 20 minuter senare. En misslyckad offsidefälla ledde till att Aras Ozbiliz fick fritt spelrum, han tog ned bollen behärskat och skickade in den på halvolley.

Förbundskapten Morten Olsen höll enligt danska tidningen Ekstrabladet ett krissamtal i pausen.

Det hjälpte inte.

En förbannad Daniel Agger på läktaren

Efter en timmes spel hamnade bollen hos Yura Movsisyan i straffområdet. Den renrakade forwarden tvekade inte och tryckte in 3-0.

På läktaren satt skadade Daniel Agger och skakade på huvudet. Bredvid Liverpool-backen plågades den gamle landslagslegendaren Ebbe Sand, som såg ut att må illa över pinsamheterna på Parken.

Det sista målet kom efter en fantastiskt soloraid av yttermittfältaren Henrik Mkhitaryan, som lurade bort 3-4 virriga danskar innan han placerade in bollen i mål bakom det nyblivna Real Betis-proffset Stephan Andersen.

"Sämsta någonsin"

Efter 4-0 stod danska supportrar på läktarna och applåderade. Antingen som en ironisk gest mot hemmaspelarna, eller genuint uppskattande gentemot armenierna. När slutsignalen ljöd hånades de danska spelarna av de 14 284 i publiken på Parken.

Spelaren Lars Jacobsen håller inte med:

– Det är inte Mortens ansvar. Det är spelarna på planens. Vi har förberedd oss bra nog, och måste ta ansvaret på våra skuldror, säger han och fortsätter.

– Vi kommer fort i underläge. Det är en mardröm. Vi är eländiga i försvaret och kan inte svara. Det är allt, det är dåligt, säger han till danska TV2.