Landslagsklass på de första 45 minuterna

Publicerad 2014-05-30

Så uselt var det innan Djurgården bytte tre bleka anfallare till en het

Det var landslagsklass på den första halvleken mellan Örebro och Djurgården.

Så uselt var det.

Men när Djurgården slutade strö bollar på tre anfallare och fokuserade på en förvandlades ett nytt kryss till en mycket välkommen seger.

Örebro och Djurgårdens spelare måste ha bänkat sig för landskampen mellan Danmark och Sverige i onsdags för båda lagen spelade rollerna som Danmark respektive Sverige till fullkomlighet i fredagens allsvenska möte.

Det påminde inte lite om Danmark när Örebro ägnade sig åt att anfalla på de vidöppna kanter Djurgårdens 4-3-3-uppställning bjöd på under de första 45 minuterna av fredagens möte. Precis som danskarna var de finurliga, tekniska och fartfyllda hela vägen fram till straffområdet. Väl där hände absolut ingenting.

Djurgården å sin sida formerade återigen alla sina tre anfallsess tillsammans. Det gav en stor tyngd centralt men det var ett övertag stockholmarna ändå inte lyckades utnyttja.

Ingen kom in i matchen

Det blev som så många gånger förr när tre bra anfallare ska slåss om de få bollar som når hela vägen upp till straffområdet. Ingen kommer riktigt in i matchen. Tränare Per Olsson har ett delikat problem när Amadou Jawo, Aleksandar Prijovic och Erton Fejzullahu alla är friska.

Alla tre är för bra för att agera inhoppare och de två sistnämnda kommer knappast heller acceptera att göra det under en längre period. Men som det såg ut i dag gynnas egentligen ingen av dem av att alla tre spelar.

Prijovic blev under de första 45 minuterna en djupledslöpare på kanterna, en roll som absolut inte passar honom, samtidigt som Jawo försvann helt ur matchen. Fejzullahu fick i sin tur stångas om långbollar utan att komma rättvänd med fart i ett vettigt offensivt försök en enda gå.

Till andra halvlek gick gästerna över till ett betydligt rakare spel och det gav önskat resultat. Fler bollar direkt från backlinjen till Erton Fejzullahu satte Djurgårdens enskilt bäste kreatör i spel oftare vilket borde resulterat i ytterligare något mål. Men trots tre individuellt så tekniska spelare längst fram så blev det ett klassiskt kampmål som avgjorde.

Kan inte träffa mål

Ångvälten Emil Bergström höll sig framme på en hörna och stångade in 1-0. Ett traditionellt allsvenskt fotbollsmål när allt annat låser sig.

Örebro och Djurgården är bland de bästa i serien på att kryssa. ÖSK för att de saknar spets i anfallet, vilket syntes under flera fina kontringar mot Dif. Djurgården för att de inte kan träffa mål (bland de sämsta i serien på just det).

Efter fredagens seger rycker Dif ändå ifrån hemmalaget i mitten av tabellen och som fotbollslag är Djurgården också bättre än Örebro. Om Per Olsson vågar ge en enskild anfallare större förtroende och spela mer på bara Erton Fejzullahu tror jag att laget skulle bli ännu bättre.

Då kan det kanske till och med bli landslagsklass av den forne supertalangen Fejzullahu. Och då menar jag inte den sortens landslagsklass den första halvleken bjöd på.