Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Sportbladets Michael Wagner berättar historien om Blåvitts utveckling – från kris till succé

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-29

GÖTEBORG. 18:e SM-guldet är i hamn för IFK Göteborg.

På knappt två år har Blåvitt gått från totalt kaos till en klubb i harmoni.

Till stor del tack vare två dramatiska beslut som räddade föreningen.

Sportbladets Michael Wagner berättar om spelet bakom kulisserna som fick IFK Göteborg tillbaka på den vinnande vägen igen.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Det är på kvällen, onsdag 16 november 2005, och IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse och styrelseledamoten Stig Lundström ringer på hemma hos Håkan Mild i Johanneberg, i centrala Göteborg.

Halse har kontaktat Mild och meddelat att de vill träffa mittfältaren för ett längre snack i lugn och ro.

Det är en vecka efter att IFK Göteborg på en förvirrad presskonferens på Ullevi meddelat att föreningen har fortsatt fullt förtroende för klubbdirektören Mats Persson, som bara dagarna innan suttit häktad, misstänkt för grova skattebrott.

Men mycket är ett spel för galleriet.

I IFK Göteborgs skakade styrelse är de flesta ense om att Mats Perssons dagar i föreningen är räknade. Förutom allt som händer kring skatteskandalen dag för dag är klubben lamslagen och saknar en fungerande daglig operativ ledning.

”Var en rörig period”

Håkan Mild är garanterad ett jobb i klubben den dag han lägger av med den aktiva spelarkarriären, men han har nu precis förlängt sitt kontrakt för att spela ytterligare en säsong.

– Det var en rörig period. Vi hade snackat lite löst om framtiden och bestämt att jag skulle spela. Jag hade skrivit på för ytterligare ett år, säger Mild.

– Jag hade haft problem med kroppen och inte kommit upp i den nivån jag ville. Jag var på väg utför, men samtidigt fanns det inget som jag älskade så mycket som att träna, spela matcher och få vara med på arenorna, fortsätter han.

Mild släppte in Halse och Lundström, satte på kaffet och dukade fram bullar.

Sedan började trion prata.

Mild visste vad IFK-ledarna ville och efter att Halse hade betonat den allvarliga situationen som klubben befann sig i förklarade ordföranden att det nu var dags för Mild att ta över som sportchef.

Dessutom hade klubbledningen meddelat tränaren Arne Erlandsen att Mild skulle erbjudas jobbet som sportchef.

Om inte Erlandsen accepterade att få en av sina spelare som sin nye chef så skulle Erlandsen och IFK Göteborg gå skilda vägar – redan då.

– Vi ville ha en lösning så fort som möjligt för vi hade kommit fram till att Mats (Persson) förmodligen inte skulle bli kvar. Och i skarven mellan säsongerna kunde vi inte ha en vakans. Vi var helt eniga i styrelsen att Håkan var vårt val, säger Stig Lundström.

– Håkan var ett oantastligt namn. Han är IFK. Det vi ville bli förknippade med, säger Lundström och fortsätter:

– Jag kände inte Håkan så bra ännu vid den tiden. Jag var ganska ny i styrelsen och tyckte att det var spännande att komma hem till honom, en legendarisk spelare, och lära känna Håkan mer personligen. Det blev ett långt samtal.

Håkan Mild:

– Vi pratade lite grand om allting som hände i klubben, inte så mycket specifika saker om det nya jobbet. Jag hade väl en del tankar, men det fanns ju en organisation och då handlade det om att jobba i den och hålla sig inom budgeten.

– Även om jobbet lockade mig fanns det en viss rädsla inom mig om jag skulle klara av det. Dessutom hade jag ju bestämt mig för att spela ytterligare en säsong.

Mild blev ny sportchef

Det blev sent på onsdagskvällen innan de tre reste sig, skakade symboliskt hand och var överens om att Håkan Mild skulle bli ny sportchef för IFK Göteborg.

– Tre timmar gick fort eftersom det fanns väldigt mycket att diskutera. Vi snackade om hur vi skulle meddela detta och hur Arne (Erlandsen, tränaren) skulle reagera när en av hans spelare avancerade, blev chef och ansvarig för det hela, säger Håkan Mild.

På torsdagen direkt efter mötet hemma hos Mild meddelade IFK Göteborg att klubben fått en ny sportchef.

Tränaren Arne Erlandsen jublade inte över utnämningen:

– Som tränare hade jag velat ha kvar honom i truppen ett år till. Under det senaste året har vi tappat väldigt många rutinerade spelare vilket inte är bra för de yngre. För att de ska kunna utvecklas måste de spela i en trygg omgivning. Men jag får respektera klubbens och Håkans val, sa Erlandsen.

Nio månader senare är Håkan Mild varmi kläderna i sin nya roll som sportchef. Trots att IFK Göteborg är fyra i den allsvenska tabellen bubblar ett missnöje under ytan.

Flera av de yngre spelarna känner sig inte bekväma med Arne Erlandsens tuffa stil. Erlandsen, som har SM-guldet inom räckhåll, är missnöjd med att klubben inte är beredd att satsa pengar på ett kvalificerat nyförvärv när George Mourad blivit långtidsskadad.

7 september 2006 slår bomben ned. IFK Göteborg och Arne Erlandsen går skilda vägar och norrmannen hoppar av som tränare med omedelbar verkan.

Alla inblandade förnekar

Två veckor senare, 20 september, avslöjar Sportbladet att Stefan Rehn är tilltänkt som ny tränare. Alla inblandade förnekar.

Sportbladets uppgifter tyder på att någon form av kontakt mellan Mild och Rehn funnits redan i n n a n Erlandsen hoppade av från tränarjobbet.

– Jag vet att ni hade en artikel tidigt, men varifrån ni fick det vet jag inte. Jag kände inte till något om Stefan (Rehn) då, ärligt. Det fanns inget beslut, jag hade inte varit med i några diskussioner, säger Stig Lundström som under våren 2006 tagit över som ordförande.

För alla de inblandade är ämnet om när Rehn tillfrågades om tränarjobbet känsligt.

Trots den nuvarande succén vill inte Stefan Rehn säga något om när han fick den första förfrågan.

– Du får inget svar om när. Men efter jag pratat med Håkan pratade jag med min familj och sedan gick det ganska fort, säger Stefan Rehn.

Varför inte när?

– Nej. Men det var på senhösten.

Varför gick det fort att bestämma sig?

– Jag visste att det inte skulle bli förlängning i Djurgården och att få komma till Göteborg med den här klubbens historia kändes det som ett väldigt bra erbjudande. Tjejen och jag hade trivts väldigt bra under de 5,5 år jag hade som spelare i IFK. Vi kände till staden, klubben och många av människorna i föreningen.

”Fanns spetskompetens”

Håkan Milds rekommendation att satsa på de tidigare lagkamraterna Rehn och Jonas Olsson som nya huvudtränare visade sig bli det andra avgörande beslutet inom ett år som styrde in IFK Göteborg på den vinnande vägen.

– Vi hade jobbat ett helt år med våra visioner och värderingar och då var det viktigt att vi fick tränare som ställde upp på det som vi ville och som vi såg som vår framtid. Det passade Jonas Olsson, Stefan Rehn och Teddy Olausson väldigt bra in på, säger Håkan Mild.

– Det fanns spetskompetens i Stefan och erfarenhet från att själva komma fram via vår ungdomsverksamhet hos Jonas och Teddy. De hade våra värderingar.

Dessutom hade alla tre varit i klubben och hade en liten extra känsla för föreningen.

– Magkänslan sa att det var rätt att satsa på dem. Vi behövde sätta ner fötterna och bestämma oss för en långsiktig strategi, säger Mild.

Resultatet kom fortare än någon kunde ana.

Efter elva års stundtals mycket svår väntan är IFK Göteborg svenska mästare igen.

Följ ämnen i artikeln