United utspelat – av spanska ligafemman

Publicerad 2012-03-08

Jätteknall på Old Trafford

Athletic Bilbao är 30 poäng efter Real Madrid i spanska ligan – men skakar jättar i Europa.

Det baskiska laget stod för en jätteknall när de stundtals spelade ut Manchester United på Old Trafford och vann med 3-2.

Athletic Bilbao är en sällsynt fågel i dagens fotbollsvärld. Den spanska klubben innehåller bara baskiska spelare och präglas av stolthet.

Inför matchen mot Manchester United protesterade till exempel gästerna över att de kallades ”Bilbao” och inte Athletic Club i Manchester Uniteds officiella information. Sedan gick den i sammanhanget lilla klubben ut och spelade ut jätten United inför bland annat omkring 8000 fanatiska bortasupportrar.

Rafael passiv

Gästerna, anförda av spanske landslagsanfallaren Fernando Llorente, tog tag i taktikpinnen från start men fick ett tungt slag i magen när Wayne Rooney slog in en retur till 1-0 för United efter 22 minuter. Men Atheltic Club kom tillbaka och stod för en jätteknall.

Nämnde Llorente kvitterade precis innan halvtid efter en upprullning. 27-åringen höll bort två försvarare, spelade ut bollen på kanten och störtade sedan in i straffområdet och stångade in kvitteringen.

I den 72:a minuten ökade Oscar de Marcos på till 2-1 och med bara en minut kvar av ordinarie tid låg 22-åringen även bakom 3-1. de Marcos skott räddade av David de Gea men när Rafael stod passiv på returen hann Iker Muniain fram och slog in 3-1 i nättaket.

de Gea storspelade

Då såg läget plötsligt nästan hopplöst ut för United – men en sen hands räddade det engelska hoppet. Rooney slog in straffen på tilläggstid till 2-3 och klubben undvek därmed den största förlusten någonsin hemma i Europa-spelet (tio nederlag tidigare, alla uddamålsförluster).

Trots det är det ett tufft utgångsläge för United i åttondelsfinalen då Bilbao tar med sig en seger och tre bortamål hem till erkänt svårspelade Estadio San Mamés. Sanningen är att siffrorna hade kunnat vara ännu större om inte Uniteds målvakt David de Gea storspelat.