Dagens namn: Jon, Jonna

Sydafrika stolpskott från premiärsuccé

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-11

Fotbolls-VM inleddes med ett drömmål för värdnationen då Siphiwe Tshabalala pangade in 1–0 i krysset.

Men med elva minuter kvar tystades vuvuzelorna på läktarna då Rafael Marquez kvitterade.

Sydafrika var sedan ett stolpskott från seger.

Värdnationen Sydafrika såg nervöst och spänt ut till en början och Mexikos Giovani Dos Santos var nära att näta redan efter två minuter, men målvakten Ithumeleng Khune räddade.

Mexiko ägde därefter första halvlek, skapade mängder av chanser, men kom inte närmare än Carlos Velas boll i mål som dömdes bort för offside.

Drömmål

Sydafrikas ledningsmål tio minuter efter paus kom därför som en blixt från klar himmel. Efter en snabb spelvändning smekte Teko Modise fram bollen till Siphiwe Tshabalala som stänkte in 1–0 i krysset med en mäktig vänsterslägga.

Mexikos målvakt Oscar Perez tvekade först i utrusningen och var chanslös att ta skottet, som lär bli en kandidat till VM:s snyggaste mål. Det sydafrikanska laget firade med en dans.

Stolpskott i slutskedet

Mexiko tvingades jaga kvittering, vilket gav Sydafrika farliga kontringslägen. Teko Modise fick två kanonlägen att utöka till 2–0, men brände båda.

Det straffade sig.

I 79:e minuten nådde ett inlägg fram till fristående Rafa Marquez som enkelt kunde sätta 1–1. Backen Aaron Mokoena upphävde offsiden.

Mexiko pressade sedan för ett ledningsmål, men det var Sydafrika som fick den stora chansen i 89:e minuten. Efter en kontring sprintade sig Katlego Mphela igenom och prickade stolpen. VM-premiären mellan Sydafrika och Mexiko slutade 1–1.

– Vi kunde lätt ha vunnit matchen, men totalt sett är oavgjort ett rättvist resultat. Vi är fortfarande med i tävlingen. Denna grupp är mycket hård, säger Sydafrikas förbundskapten Carlos Alberto Parreira.