Erik Hamrén.

KIEV-STOCKHOLM. Olof Mellberg, 34, överväger att sluta i landslaget.

Men förbundskapten Erik Hamrén har inte gett upp hoppet.

– Han har sagt till mig att han bestämt sig till ”99 procent”. Då finns det en procents hopp, sa Hamrén på onsdagens presskonferens.

Då talade han även om kritiken mot försvarsspelet, ögonblicket som gjorde honom tårögd och den ödesdigra skadan på Johan Elmander.

Fotbolls-EM
Olof Mellberg.

Sverige avslutade sitt EM-äventyr i går med den betydelselösa matchen mot Frankrike.

Det blev seger med 2–0 och det var en glad Erik Hamrén som satt vid podiet idag och summerade sitt första mästerskap med landslaget.

Flera frågor kretsade kring Olof Mellberg som aviserat att han ska sluta i landslaget.

– Jag pratade med honom i går morse. Jag ville fråga vissa saker. Om läget varit rätt hade jag tänkt byta ut honom på slutet så han kunde bli hyllad. Men det var bäst att fråga honom för han hade kunnat bli sur också (skratt). Då sa han att ”Till 99 procent har jag bestämt sig”. Jag tänker inte övertala honom. Jag säger vad jag tycker och jag har sagt till honom att jag tycker att han ska köra vidare, att han är bättre än kanske någonsin.

Försvarar försvarsspelet

Om kritiken mot det svenska försvarsspelet förde Hamrén ett längre resonemang:

– Vi gör en dålig första halvlek mot Ukraina, men defensivt är det inte så tokigt. De har en målchans där de skjuter utanför.

– I andra halvlek spelar vi en bättre fotboll. De har två avslut och de gör mål på bägge. Så som helhet är kanske inte försvarsspelet så dåligt om en hemmanation som är duktig framåt bara skapar två målchanser varav en fast situation. Det som inte var bra är sättet de får göra målen på.

– England hade fler chanser än Ukraina, men inte så många heller. De gör 1–0 på ett mindre bra uppträdande försvarsmässigt, svagt positionsspel. I andra halvlek spelar vi mer offensivt och då är det självklart att att man släpper till mer bakåt. Tredje målet är inte så dåligt försvarsspel. Han (Danny Welbeck) gör en fantastisk prestation när Mellberg ligger så tajt som han gör.

– Frankrike hade också chanser. (Franck) Ribéry hade ett läge där han skjuter utanför och de har en nick över i jätteläge när det blir stökigt. Men då hade vi marginalerna med oss istället. Frankrike kunde ha gjort mål igår också. Tittar man på det på det sättet är det inte så dåligt.

– Det vi snackat om är att vi måste bli bättre på de matchavgörande situationerna. Fem mål på två matcher är inte bra. Det är inte godkänt.

”Annorlunda med Elmander”

Erik Hamrén poängterar att skadan på Johan Elmander blev kännbar.

– Bara en sådan sak att om Johan Elmander inte gjort illa sig i sin sista ligamatch hade det i mina ögon sett väldigt annorlunda ut i resultat i de matcherna som varit.

Hade ni gått vidare då?

– Det kan jag inte svara på. Men det hade sett annorlunda ut.

Den svenske förbundskaptenen blev känslosam när han fick frågan om sitt bästa minne från EM:

– Idag är det mycket känslor. Det är de här stunderna med gruppen, när man kör saker och ting. När man vinner och förlorar tillsammans. I en månads tid har man fått jobba som ”klubbtränare”. Levt med dem varje minut. Det är det plus upplevelsen. Om man bortsett från resultat, vilket man inte kan göra i mitt jobb, har det varit fantastiska upplevelser med våra supportrar. Den stöttning vi fått. Igår till exempel när nationalsången sjungs. Det tryck som är. Den öppna träningen. Då hade jag tårar i ögonen när jag skulle gå ut på mittplanen. Det är mycket känslor.