Tjeckien slog ut värdnationen Polen

Uppdaterad 2012-06-17 | Publicerad 2012-06-16

Jiraceks 1-0 skickar Tjeckien till kvartsfinal

Tjeckiens EM började med en blytung förlust mot Ryssland med 1-4.

Men efter 1-0 mot Polen är Tjeckien klart för kvartsfinal – medan Ryssland lämnar EM.

Samtidigt åkte även värdnationen Polen ur turneringen.

Det blev ett riktigt fotbollsdrama när grupp A nådde sin upplösning. I samma ögonblick som Grekland gjorde mål på Ryssland visste Polen och Tjeckien att det bara var seger som gällde för att gå vidare till kvartsfinal.

Och efter en första halvlek där Polen förde spelet verkade det som att det var Tjeckien, för dagen utan Tomas Rosicky, som hanterade pressen bäst.

Man låg på mot det polska målet från start i andra halvlek fick utdelning 72:a minuten. Polske mittfältaren Rafal Murawski tappade boll högt upp på offensiv planhalva och Tomas Hübschman kunde ställa om. Bollen gick fram till Milan Baros som spelade den vidare till Peter Jiracek som placera in 1-0 med en kylig bredsida.

Ett rutinerat Tjeckien kunde sedan spela på klockan och Polen skapade egentligen inte mer än ett jätteläge av Jakob Blaszczykovski i den absoluta slutsekunden.

En stark återkomst alltså av Tjeckien som åkte på en rejäl stjärnsmäll mot Ryssland redan i första omgången men som nu kan se fram emot en kvartsfinal.