”Inga matcher har varit hotade av att avbrytas”

Publicerad 2013-04-10

Sportbladets Erik Karlsson ringde runt till reportrar i fotbolls-Europa

Läs Sportbladets enkät om inkastade föremål:

1. Har ni problem i er nationella högstaliga med inkastade föremål?

2. Vilka förbundsstraff är aktuella för klubben som supportern tillhör respektive den individ som kastar in föremålet?

Följ ämnen

Mads Wehlast, Ekstrabladet, Danmark: 

1. Det är inget stort problem. Bröndby är den enda klubb som haft några incidenter. I november var det en match där åskådare löpte in på planen efter matchen, då kastades det in tändare och annat även under spelet. Efter det har Bröndby satt upp ett finmaskigt nät som gör att man inte kan kasta in mynt och så på planen.

2. Klubben får till att börja med böter. När åskådarna sprang in på planen i Bröndbys hemmamatch tilldömdes man två hemmamatcher utan publik. Man beräknar att det kostar klubben 3,5 miljoner danska kronor. Individerna kan stängas av om de identifieras. Just det hände inte i den här aktuella matchen då övervakningskamerorna var ur funktion.

Martin van Beeten, Algemeen Dagblad, Holland: 

1. Det händer ibland, men det är ett litet problem. Det kastas in några plastglas eller tändare men inget allvarligt som stoppat en match.

2. Om de ser dig så får supportern en avstängning på ett eller två år från alla klubbars arenor. Klubben får ett bötesbelopp, men det har inte varit aktuellt med poängavdrag. Problemen var större förut, men de har minskat allt efter som man har förbättrat arenorna och gjort dem mer be-kväma. Det har gjort att fler kvinnor och barn kommer dit och det har förändrat atmosfären.

Matt Barlow, Daily Mail, England: 

1. Det har varit lite småsaker, men inget så här allvarligt. Vi hade ett litet kluster med incidenter för två säsonger sedan, bland annat träffades en linjedomare av något i en FA-cupmatch och Harry Redknapp, när han fortfarande var Spursmanager, träffades av något från läktaren. Men sen har det inte varit någon allvarlig händelse. Inga matcher har varit hotade av att avbrytas.

2. Klubben agerar mot supportern om de kan identifiera någon från övervakningskamerorna, i så fall stängs de av. Men det är nog svårare än vad det låter. FA har en regelstadga som heter ”oförmåga att kontrollera fansen” så då anmäls den klubb som arrangerar matchen. Den används oftast om publiken tar sig in på planen.

Scott Burns, Daily Express, Skottland:

1. Det är ingen stor fråga. Historisk har det varit två eller tre högprofilerade incidenter när spelare eller domare träffats av mynt. Bland annat träffades domaren Hugh Dallas av ett mynt i ett derby mellan Celtic och Rangers (1999). Men de har aldrig avbrutit någon match.

2. Det finns regler som säger att stadion kan stängas eller sektioner spärras av men det har aldrig hänt. Polisen straffar individen och klubbarna stänger av supportern på livstid om man upptäcker honom.

Øyvind Herrebrøden, Verdens Gang, Norge: 

1. Nej det har vi inte. Lilleström och Vålerängen hade ett möte i fjol där man kastade in en del saker på planen, men inte på spelarna.

2. Man fick stränga straff, 100 000/75 000 norska kronor i böter för Vålerängen respektive Lilleström. Är det möjligt att identifiera supportern så kan klubben kanske utestänga den från supporterklubben. Förbundet är inteinblandade utan det får klubbarna sköta.

Marcin Dobosz, Przegląd Sportowy, Polen: 

1. Det var ett stort problem i Polen under 90-talet. Bland annat träffades Dino Baggio av en kniv i huvudet under en Europamatch mot Wisła Kraków. Nu kastas det ”bara” bengaler och serpentiner men inget har kastats mot spelare.

2. Ja, såklart straffar polska förbundet klubbarna för sådana incidenter. Till exempel fick Legia Warszawa betala cirka 1,4 miljoner kronor under säsongen 2012/13, inklusive böter från Uefa. Alla fans som identifieras stängs av från stadion, ibland på livstid. Dessutom måste han också anmäla sig till polisstationen i samband med matcher.

Sammanställning: Erik Karlsson

Följ ämnen i artikeln