Hiddink kritiseras efter förlusten

Publicerad 2014-09-10

Guus Hiddink har fått en riktigt tung start på sitt nya jobb som förbundskapten för VM-bronsmedaljören Holland.

Förlust mot Italien i en träningslandskamp följdes igår upp av ännu ett nederlag i EM-kvalet där Holland förlorade mot Tjeckien med 2-1.

Tjeckernas segermål kom på tilläggstid efter en klumpig hemåtnick av den holländska försvararen Daryl Janmaat.

Kritiken i den holländska pressen är idag hård och rubrikerna tuffa.

Framförallt kritiseras Hiddink för att ha inlett matchen med en defensiv 5-3-2-uppställning. "Fiaskot i Prag" är rubriken i tidningen De Telegraaf och "Den sköna känslan från VM är försvunnen på rekordtid" skriver tidningen AD.

Enligt De Telegraaf var Hiddink rasande efter förlusten och stängde in sig i omklädningsrummet en lång stund efter matchen.

När han kom ut försvarade han sin defensiva uppställning som han ändrade efter tjeckernas ledningsmål.

– Det spelar ingen roll ifall vi spelar med fyra eller fem försvarare när vi spelar så naivt, säger Hiddink enligt holländska Nusport.

I Holland saknades Arjen Robben på grund av en skada. I övrigt ställde Hiddink ett på pappret starkt lag på planen.

Den tjeckiske caochen Pavel Vrba var även han förvånad över Hollands svaga insats.

– Det förvånade mig att de öppnade så defensivt. Mot laget som besegrade Spanien och Brasilien under VM är vi chanslösa, säger han enligt De Telegraaf.

Janmaat blev syndabock

Tjeckerna tog ledningen i mitten av den första halvleken genom Borek Dockal men i den 55:e minuten kunde Stefan de Vrij kvittera.

När matchen gick in på stopptid såg det ut som att lagen skulle dela på poängen. Då försökte den holländske försvararen Daryl Janmaat sig på en svår hemåtnick som via stolpen hittade fram till Vaclav Pilar som enkelt kunde stöta in bollen.

En madrömsstart i grupp A för storfavoriterna Holland. Efter den första omgången av EM-kvalet toppar Lars Lagerbäcks Island tabellen på 3 poäng och bättre målskillnad än Tjeckien.