Tio anledningar till att Friends häcklas
Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-09-19
Missade EM – bara senaste problemet
Den kostade tre miljarder men har förvandlats från en stolt nationalarena till något av ett skämt bland fotbollsfans och konsertbesökare.
Här är tio anledningar till att Friends Arena häcklas.
För att Friends Arena...
...har akustikproblem
Efter att 43 346 personer upplevt en oväntad tystnad under AIK:s match mot Syrianska krävde fansen att arenan byggs om. Sportbladets Erik Niva fruktade att arenan är felbyggd och vd:n för arenans driftbolag Thomas Perslund öppnade för att använda högtalarsystem för att förbättra ljudet.
– Det handlar inte om att förhöja ljudet i sig, utan att ska ett förlängt publikljud. Det här systemet ger en ekoeffekt som knappt är märkbar för gemene besökare, men det ger klackarna en möjlighet att höra sig själva.
FRIENDS ARENAS SVAR (genom vd:n Thomas Perslund):
– Det är inte arenan utan supportrarna som skapar trycket. Senast vid matchen AIK-Malmö beskrev Expressen att det var ”som en kanonkula” här inne. Fantastisk stämning och otrolig atmosfär. Vid derbyt uppmättes det högsta decibeltalet i allsvenskan. Men vi har inte gjort några förändringar alls här. AIK:s gäng har också sagt till mig att deras supportrar glömmer bort hur det var på Råsunda ibland. Man kommer alltid ihåg det positiva, så fungerar människan. Vid Sverige-Österrike hade vi jättebra tryck men vid Sverige-Portugal var det mer dämpat utom de fem minuterna när målen trillade in. Då var det ett jättetryck.
...är en byggarbetsplats
Inför premiären på Friends Arena häpnade de engelska journalisterna som anlänt till Stockholm för att bevaka sitt landslag.
”Halva arenan är fortfarande i spillror. En sida av arenan är en byggarbetsplats och det finns till och med skyltar som varnar gående för 'kontrollerade explosioner' när de går in på arenan”, skrev Daily Mail.
En byggarbetsplats som än i dag kvarstår.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Alla ägare visste om logistikproblemen och därför sa vi att vi skulle ha en uppstartsperiod på tre till fem år. Då kan man ställa sig frågan om det var rätt att öppna arenan. Svaret är att det inte hade gått att inte öppna den. Råsunda hade så stora problem att det inte gick att spela där längre. Då var det bättre att öppna här och försöka hantera logistiken så bra som möjligt.
...inte går att ta sig ifrån
Efter landskampen mot England tvingades åskådare promenera 2,3 kilometer för att komma hem med kollektivtrafiken.
– Det är nästan som man inte tror att det är sant! Istället för att åstadkomma ett välkomnande besöksmål gör man självmål! Det verkar nästan som att man inte vill ha några besökare, i alla fall inte de som reser kollektivt med buss till arenan, sa Johan Ekman, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening, i ett pressmeddelande.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Så här i efterhand borde kanske infrastrukturen ha varit klar före arenan. Det tycker ägarna också nu. Men när man gjorde planeringen bedömde man att arenan inte behövde den typen av infrastruktur. Man missbedömde stoleken på arenan och vidden av logistiken, det får vi ändå vara ödmjuka och säga. Vi hade besökare som vid Sverige-England plankade över järnvägsområdet. Det var inte klokt. Där är vi nog ganska överens.
...är döden för en ljudtekniker
Iron Maiden-fansen krävde pengarna tillbaka efter sin konsertupplevelse på Friends. Experter sågade också akustiken,
– För en ljudtekniker är det rena döden att göra konsert på Friends. Jag har inte jobbat där själv, men varit där och tittat. Det räcker att titta på bilder så tänker man "det här går aldrig att få riktigt bra", sa ljudteknikern Linnéa Carell som bland annat jobbat med Top Cats och Wyclef Jean.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Vi har haft ungefär 30 konserter här. Senast Pearl Jam. All media hyllade konserten och sa att det var jättebra ljud, men vi har inte gjort någon förändring på arenan. Det har varit exakt samma förutsättningar under de 30 konserterna. Hur kommer sig att några konserten är jättebra, vissa helt okej och någon riktigt dålig? Är det på grund av arenan eller finns det andra omständigheter?
...är svårast i världen att lägga gräs på
Inför landskampen mot Belgien i våras bedömdes gräsmattan på Friends Arena återigen som undermålig. Mattan byttes då för tionde gången i ordningen vilket gav en total gräsnota på omkring 15 miljoner kronor – på ett och ett halvt år. Arenabolagets vd Thomas Perslund beskrev då Friends som en av världens svåraste arenor att lägga gräs på.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Gräset har en egen story. Verkligen. Det är en otroligt avancerad ekvation att få ihop på en multifunktionsarena. Vår utmaning är att hitta gräs som fungerar både direkt när du lägger in det men samtidigt håller under hela tidsplanen tills du ska byta nästa gång. Den ekvationen är väldigt svår.
– Om vi inte vågar prova kommer vi inte hitta det optimala. Vi vill få till ett gräs som alltid är bra och då måste man prova sig fram. Det finns inget annat sätt. Till slut kommer vi att hitta rätt kombination med odling, klippning, hantering, skärning, utläggning, maskiner, gödsel, vattenmängd, luftkvalité och belysning. Då kommer ingen fundera över att vi haft gräsproblem från början.
...inte tål regn
AIK:s match mot Falkenberg i juli sköts upp ett dygn efter att arenans tak inte hunnit stänga i tid. Taket tar cirka två timmar att stänga och gräset hann därför dränkas när det föll 40 millimeter regn på 45 minuter över Solna.
– Det är ganska ironiskt att vi tvingas ställa in en match på grund av regn när vi spelar på en arena utrustad med tak, sa AIK:s ordförande Johan Segui.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Man ska inte glömma att det var extremväder den dagen. Vi hade inte kunnat fortsätta matchen även om taket varit stängt. Då hade vi fått ner ännu mer vatten i avloppssystemet och vi hade redan toalettstolar med fontäner rakt upp. Utanför arenan hade vi brunnslock av järn som stod rakt upp med vattenpelare. Det som hände var att det kom så mycket vatten ner i avloppssystemet att området inte klarade av det.
...kan få konstgräs
– Jag gillar att spela på riktigt gräs. Men om de ska ha konserter varannan vecka och det inte är AIK:s matcher som är konserter, gör plastgräs för fan. När Zlatan spelar får han köpa gräs till dem eller något, sa AIK:s Martin Mutumba efter derbyt mot Djurgården 2013. Senare kom det fram att Friends Arena diskuterar att lägga konstgräs – vilket möttes av protester från AIK.
– Även om vi har varit kraftigt missnöjda med gräskvaliteten under säsongen så är det här inte vår önskan och det har vi framfört till driftbolaget, sa ordförande Johan Segui till klubbens hemsida.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Vi utreder alla alternativ och självklart, om både AIK och landslaget bestämmer sig för att spela på konstgräs, så blir det så. Men så länge vi har två hyresgäster som vill ha naturgräs så har vi det att förhålla oss till och så länge en av dem vill ha naturgräs så ser jag inte någon effekt av att lägga konstgräs. Det blir lika många byten varje år ändå.
– Sedan finns det andra tekniker som är väldigt intressanta. I Houston har de en blockteknik där man har block som man ställer ut i ett växthus och kör in när det är match. Jätteintressant. Vi utreder allt, vi utreder även block. Vi måste titta på alla lösningar för att få reda på vad det finns för olika alternativ. Det enda vi garanterat kan konstatera är att vi måste få gräset att fungera.
...släpper in brottslingar på planen
I februari 2013 sprang en dömd brottsling in på Friends Arena och kramade om Argentinas Leo Messi. Mannen, som även sprang fram till Ronaldinho på Råsunda 2006, förekommer under 19 avsnitt i kriminalregistret.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Hade ägarna valt att bygga en arena med galler runt hela hade det kallats ”en skymf för Sverige”. Och planinvasioner är ett problem runtom i världen, se bara på VM. Nu byggde man en öppen arena och jag kan säga att det är en av världens mest moderna arenor när det kommer till att hantera säkerhet. Vi har en sambandscentral som styr alla evenemang, all kameraövervakning, all radiokommunikation med brandkår, ambulanser sjukhus, SL, väktare och all personal inne på arenan. Det finns i princip inget tryggare ställe att vara på, bortsett från en akutmottagning, än på den här arenan vid evenemang. Vi har haft två miljoner besökare och räddat fyra liv hittills. Fyra hjärtstopp. Vi är en certifierad Hjärtsäker Zon och har alltid läkare och sjuksystrar på plats vid stora evenemang. Säkerheten går före allt här.
...har farliga läktarställningar
Tre personer skadas sedan en läktarställning vid Djurgårdens klack rasat under derbyt mot AIK i augusti.
– Vi vet inte om det är något som har gått sönder eller om det är ett tryck som har gjort att de ramlat framåt, sa säkerhetssamordnaren Stefan Wittberg.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Klubbarna beställer själva sina klackpodier inför vissa matcher och detta var ett podium av samma sort som används på många matcher runtom i Sverige. Notera att det inte var podiet som rasade utan ett räcke, som inte var avsett att stå på, som brast. Podierna besiktigas och godkänns av arenan och klubbarna innan de används.
...blev en miljard dyrare än beräknat
2007 uppskattades totalsumman till cirka 1,9 miljarder kronor i 2006 års prisnivå. 2011 var siffran 2,43 miljarder kronor. När arenan stod klar stannade den på 2,8 miljarder kronor.
Friends Arena blev nästan en miljard dyrare än beräknat efter att det byggts extra många VIP-loger. Loger som stod tomma under flera arrangemang 2013 och redan då beskrevs som omoderna.
– Det är sådant vi jobbar med, hur vi kan få upp VIP-logeförsäljningen på AIK:s matcher, sa driftsbolagets vd Thomas Perslund.
FRIENDS ARENAS SVAR:
– Stora projekt tenderar ofta att dra iväg i kostnad. Jag är VD för driften av arenan och frågor om hur byggprocessen gick till är jag inte rätt person att svara på, det är en fråga för våra ägare.