Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Neymar stor hjälte efter chockstarten

Uppdaterad 2014-06-13 | Publicerad 2014-06-12

Brasilien besegrade Kroatien i premiären

SÃO PAULO/Stockholm. Efter en chockstart som tar plats i VM-historien lyfte sig Brasilien genom Neymar.

Superstjärnan räddade hemmanationen från ett jättefiasko.

Sedan sköt han Brasilien till succé efter en tveksamt dömd straff av japanske domaren Yuichi Nishimura.

– Jag är lyckliga än vad jag hade kunnat drömma om, säger Neymar.

Det blev en VM-premiäröppning som inte hade regisserats annorlunda om den låg till grund för ett filmmanus i Hollywood.

Värdlandet och storfavoriten Brasilien i underläge efter elva minuter: Självmål av vänsterbacken Marcelo som styrde Ivica Olics inlägg i eget mål.

1-0 till Kroatien.

Just detta har varit Brasiliens problem under förberedelserna: Svaga matchinledningar där spelet har lossnat först efter första målet. Nu var det i stället Kroatien som gjorde det.

Men knappt 20 minuter senare hade hemmanationens stora hopp och hjälte kvitterat med fel fot. Neymar fick bollen av Oscar, vrickade sig framåt och sköt med vänstern. Träffen var dålig och skottet löst men rullade in via Stipe Pletikosas vänstra stolpe.

Jublet från 60 000 brasilianska fans på läktaren var öronbedövande och Neymar sprang över planen med fingret upp mot himlen.

Kroatien irriterat

Första halvlek var jämn, Brasilien hade bollen men Kroatien försvarade sig klokt och kontrade smart och snabbt. Brasilien hittade sin öppningar först efter att mittfältaren Paulinho visat vägen med en djupledslöpning som ledde till första avslutet på mål.

Under pausen rullade mörka moln in över Itaquera-stadion och det stod 1-1 när andra halvlek började.

Kroatien satte pressen högre upp, flyttade fram spelet, Luka Modric styrde från centralt mittfält och Brasilien hade svårt att behålla bollen inom laget, än mindre ta sig framåt med ordnade anfall.

Luiz Felipe Scolari tog ut Paulinho, satte in Hernanes för att vinna tillbaka mittfältet.

I stället var det forwarden Fred som föll väldigt lätt i straffområdet i duell med Dejan Lovren – och japanske domaren Yuichi Nishimura föll för det.

Fokus åter på Neymar, denna gång vid straffpunkten, bollen i mål via Pletikosas händer.

– Jag är lyckligare än vad jag hade kunnat drömma om över att få starta mästerskapet med en seger. Jag är lycklig att jag hjälpte oss att vinna. Jag är framför allt glad att vi var lugna efter deras mål och kunde vända matchen och vinna, säger Neymar.

Kroatien jagade en kvittering och hade bollen i mål men då hade Ivica Olic gått för hårt åt Brasiliens målvakt Julio Cesar, tyckte den japanska domaren.

Oscar slog in spiken

Besvikelsen var stor i Kroatien som ansåg att de hade domaren i mot sig medan den pressade favoriten Brasilien till slut fick det resultat de ville ha.

En snabb kontring, en rapp bredsida av Oscar betydde 3-1 i 90:e minuten och matchen var över.

– Individuellt har vi ett väldigt starkt lag. När vi också spelar som ett lag är det svårt att slå oss, det visade vi idag. Det är inte en två eller tre spelare, vi vinner inte om vi inte spelar som ett lag. Jag vill lyfta fram att vi lyckades vända matchen, säger Neymar.

Vad gäller spelet lär förbundskapten Luiz Felipe Scolari ändå ha en hel del att fundera på. Offensivt var det egentligen bara Neymar och Oscar som fick saker att hända.