Här får framtidens fotboll ett ansikte
Dokument: Klubbarna siktar på barnhandel istället för stjärnköp
Publicerad 2018-01-30
Han kallas ”valpen ” av sina lagkamrater, har tills nu fortfarande haft sin pappa i tränarteamet och förkunnade efter sitt genombrott att han ”inte längre kan vara den coola killen i skolan”.
Men Pietro Pellegri är inte bara en 16-årig pojke.
Han är också en produkt värd 245 miljoner kronor och personifierar den väg världens största fotbollsklubbar nu valt att börja vandra.
Mot barnhandel istället för stjärnköp.
Det är september 2017 och Pietro Pellegri har precis gjort två mål för sitt Genoa i 2–3-förlusten mot Lazio. Mitt i intervjun med Mediaset klipper tv-kanalen plötsligt in bilder från lagets spelarbänk. Där sitter 16-åringens pappa Marco.
Pappan fingrar nervöst på sin mobil i ett försök att samla sina känslor. Sedan bryter han ihop i tårar.
– Det är en dröm som slår in det här. Det här var en stor kväll både för mig och min pappa, säger Pietro Pellegri med blanka ögon när han ser bilderna på sin far.
Spelade tv-spel med ikonen
Familjen har ända sedan Pietros födelse varit bosatt i Pegli (strax väster om stadskärnan Genua) där klubben som av en händelse har sin träningsanläggning. Pappa Marco har alltid varit en stor Genoa-supporter och har så starka band till klubben att ikonen Marco Rossi (en fansfavorit i laget 2003-2013) brukade åka hem till familjen Pellegri efter träningar och matcher för att äta middag och spela tv-spel med lille Pietro.
Redan då förkunnade pappa Marco också att om han bara fick se sin son spela en enda match för Genoa på Stadio Luigi Ferraris så kunde han sedan dö som en lycklig man. Men han kan knappast ha anat hur fort den drömmen skulle slå in.
Redan i december 2016, 15 år och 280 dagar gammal och som Serie A-historiens yngste debutant, hoppade Pietro in för Genoa borta mot Torino. I säsongens sista match kom sedan också hans första start – och mål.
Tre minuter in i bortamötet med Roma ryckte sig 16-åringen fri i djupled och avslutade till 1–0 för gästande Genoa. Detta dessutom i ikonens Francesco Tottis så uppmärksammade avskedsmatch.
Tillfället gjorde att hela världen såg och klubbpresidenten Enrico Preziosi vet vad den typen av uppmärksamhet är värd. Presidenten klistrade omedelbart en prislapp på 590 miljoner kronor på sin guldklimp och förändrade samtidigt Pellegris värld.
För i samma ögonblick omvandlades den 16-årige pojken från en grabb till en professionell fotbollsspelare. Eller om vi ska vara helt ärliga: Från en människa till en handelsvara.
– Om du tycker priset är högt kan jag svara genom att peka på vad andra är värda. Folk betalar hundratals miljoner för spelare, sa Preziosi.
Pappan i tränarteamet
För att hjälpa Pietros utveckling engagerades pappa Marco inför den här säsongen som lagledare och det är nu pappa Pellegri som till exempel hjälper fjärdedomaren med skylten inför Genoas byten. Det är med andra ord Marco som är med och signalerar nummer 64 (Marcos eget födelseår) när sonen ska bli inbytt på hemmaarenan.
– Min pappa har följt min karriär från början. Han har alltid skjutsat mig till träningarna och stått bredvid och sett på, även när det varit kallt och regnat. Det är han som guidat mig rätt inom fotbollen och sedan ser min mamma till att jag fortsätter studera, sa Pietro efter matchen mot Lazio.
Det senare är dock en sanning med modifikation. Pellegris sensationella genombrott har gjort att han tvingats hoppa av skolan för att istället hemskolas av en privat lärare.
– Jag kan inte vara en coola killen i skolan längre, som han själv skämtat om situationen.
Frågan är samtidigt hur mycket ”kille” Piero Pellegri ens kommer tillåtas att vara nu? För det som hände i dagarna sätter trots allt den unge italienaren i en helt ny situation.
”Jag har den nye Messi”
Redan 2015 slog Genoas president Enrico Preziosi fast att han ”har den nye Messi” i sin klubb.
– Han heter Pellegri, som Preziosi förkunnade.
Då hade Juventus redan försökt köpa loss den italienske jättetalangen och Roma samtidigt erbjudit landslagsmeriterade anfallaren Marco Borriello i utbyte mot Pellegri. Men de var inte ensamma.
Samma år förde Pietro Genoas ungdomslag till final i Manchester Uniteds inbjudningsturnering Premier Cup i Salford. Det italienska laget slog ut spanska Real Madrid i semifinalen men fick sedan ge sig i finalen mot hyllade afrikanska fotbollsakademien Right to Dream.
Efter insatserna valde Manchester United att bjuda in italienaren att besöka klubbens träningsanläggning och se a-laget möta Chelsea på Old Trafford. Bara för att få nobben.
I somras fortsatte uppvaktningarna när Inter kom överens med Genoa om att betala de där 590 miljoner kronorna för Pellegri, så länge jämnåriga Eddie Salcedo också följde med i affären. Övergången föll dock sedan nya ekonomiska restriktioner från de kinesiska myndigheterna skrämt bort Inters ägare Suning Group. Efter att Milano-klubben dragit sig ur gav sig sedan även lokalrivalen Milan in i leken.
– Men vi misslyckades också, som sportchefen Marco Fassone konstaterade efter kuppförsöket på transferfönstrets sista dag.
Nu kommer Pietro Pellegri istället att fortsätta sin karriär utanför Italien.
– I dag, snart 17 år gammal, är jag redo att uppleva något nytt. Att fortsätta utvecklas i nya färger. I Monacos färger.
Kan kosta 245 miljoner kronor
När en fotbollsklubb i dag värvar en spelare så ung som Pietro Pellegri är det sällan något det skyltas med. Att barn flyttar mellan fotbollsklubbar må vara tillåtet inom EU-området men ändå likafullt en kontroversiell verksamhet. Inte minst med tanke på de belopp det numera kan handla om.
Monaco betalar enligt italiensk press 196 miljoner kronor, som kan bli 245 miljoner kronor genom olika bonusar, för 16-årige Pietro Pellegri. Säljs Pellegri för över 390 miljoner kronor i framtiden har Genoa dessutom rätt till tio procent av allt över den summan. Detta för en spelare som trots allt bara gjort nio seriematcher och tre mål för Genoa.
Övergången har redan väckt reaktioner men ska kanske snarast ses som ett tecken på var fotbollen är på väg än som något extra klandervärt undantag.
– Vi har fått en marknad där du inte kan köpa utan måste skapa. Det betyder att du måste investera stora pengar i akademier, tränare men också i övergångssummor för unga spelare. Det är som en riskkapitalaffär där du investerar tio miljoner styck i tio spelare, men samtidigt behöver bara en av dem nå toppen och bli värd 100 miljoner för att det ska vara värt det, sa Manchester City-bossen Ferran Soriano nyligen till The Guardian om den engelska klubbens framtidsstrategi.
Även tyska Bayern München har ritat om sin transferverksamhet från att köpa färdiga världsspelare som Franck Ribery, Arjen Robben, Manuel Neuer och Robert Lewandowski till att istället satsa på några få utspridda stjärnköp (för 800 miljoner till en miljard kronor), egna produkter och inköpta talanger.
För att säkerställa framgång har klubben under vintern därför förstärkt sin ungdomsscouting i hopp om att hitta fler oslipade diamanter likt 16-årige Louis Poznanski som under vintern anslöt från Werder Bremen. Men de här nya vindarna blåser kanske ändå allra starkast i Spanien.
443 miljoner för 17-åring
När Real Madrid sammanställde sin handlingslista efter sommaren lyste alla Galácticos med sin frånvaro. Den dyraste förstärkningen hette istället Vinícius Júnior – en då snart 17-årig brasse som genom Fifas regler kring värvningar av minderåriga spelare från länder utanför EU inte kommer få flytta till Madrid innan han fyllt 18 år.
För att ändå vara säkra på anfallarens framtida tjänster betalade Real 443 miljoner kronor till brasilianska klubben Flamengo. Det är också där Vinícius kommer spela kvar tills han får skriva på för Real i juli 2018.
Därför var det kanske inte så konstigt att Monaco ändå stolt presenterade värvningen av Pietro Pellegri som om han var en färdig världsspelare. För det här verkar trots allt vara den nya tidens fotbollsaffärer.
De måste betecknas som rejält tveksamma ur en mänsklig synvinkel. Att betala hundratals miljoner kronor för spelare som trots allt fortfarande är barn och därmed lägga de enorma förväntningarna om att återbetala skulden på ynglingarnas axlar. Men det är trots allt en affärsmodell som för framförallt just Monaco visat sig vara sällsynt lukrativ.
2013 köpte klubben den då 17-årige anfallaren Anthony Martial från Lyon för motsvarande 50 miljoner kronor och rekryterade samtidigt även 15-årige Kylian Mbappé från nationella akademien Clairefontaine. Sommaren 2015 hade summan för Martial tiodubblats när fransmannen flyttade vidare till engelska Manchester United och två år senare fick Monaco förra sommaren anmärkningsvärda 1,5 miljarder kronor när Mbappé såldes till PSG som fotbollshistoriens näst dyraste spelare.
– Folk säger att det bara handlar om pengar men det är inte sant. Det handlar om fotboll också eftersom ingen spelare kan ansluta om ingen lämnar. Historierna om Martial och Mbappé får andra ungdomar att drömma och då kommer de välja Monaco, säger vicepresidenten Vadim Vasilyev som hävdar att köpesumman för Pellegri inte är fullt så hög som 245 miljoner kronor.
– Det är mindre, men det är fortfarande en stor summa. Det kan jag bekräfta.
Förhoppningen är nu att 16-årige Pietro Pelegri ska bli samma sportsliga och ekonomiska framgångssaga för Monaco som Martial och Mbappé.
– Jag blev snabbt övertygad eftersom klubbens projekt verkligen tillåter unga spelare som mig att utvecklas och blomstra, säger Pellegri själv om klubbvalet.
Totti dåtiden, Zlatan nutiden och Pellegri framtiden
Det fanns säkert de Genoa-fans som hoppades att Pietro Pellegri skulle inspireras av Francesco Totti efter målet i den redan klassiska avskedsmatchen på Olimpico i Rom. Totti som då tackade för sig efter att ha förblivit en och samma klubb trogen i 28 år.
Men Pellegris idol är inte Francesco Totti. Den långe anfallarens idol är istället Zlatan Ibrahimovic – svensken som anammat den moderna fotbollens melodi att flytta ofta och gärna på jakt efter ära, titlar, berömmelse och pengar.
Francesco Totti kan på många sätt ha varit den siste spelaren av sin generation. Den tid då klubbkänsla och lojalitet fortfarande var en viktig valuta.
Zlatan Ibrahimovic är på många sätt den nutida fotbollen personifierad. Spelaren som vunnit titlar i fyra av världens största ligor, en tid var historiens sammanlagt dyraste fotbollsspelare och som byggt sitt varumärke nästan lika mycket genom sina spektakulära övergångar som sina prestationer.
Kanske är Pietro Pellegri nu framtidens fotbollsspelare. Jättetalangen som redan tidigt värderas efter sin kommande potential och på det sättet får se sin egen prisnivå pressas upp till en siffra bara ett par klubbar i världen kommer ha råd med.
”Har aldrig fått vara barn”
Med tanke på Manchester Citys, Real Madrids och Bayern Münchens nya strategi kan vi förvänta oss att fotbollsaffärerna kommer bli ännu dyrare och flyttfåglarna ännu yngre under de kommande åren. Om en 17-åring kostar 443 miljoner kronor och en 16-åring 250 miljoner i dag – vad är då en 15-åring värd i morgon, en 14-åring året efter det och en 13-åring sommaren som följer?
Och var slutar det? Tolv, elva, tio, nio, åtta år? Var går gränsen sportsligt och moraliskt?
Fifas regler förhindrar just nu affärer med spelare under 16 år men med tanke på hur attraktiva och dyra tonåringarna nu blivit måste risken för överträdelser och smutsigt spel ner i åldrarna betecknas som överhängande. Hur ska dessa barn skyddas när agenter och klubbar flockas kring 12-, 13- och 14-åringar som inom bara några år kan vara värda hundratals miljoner kronor? Vem ska hjälpa deras föräldrar att navigera i den ogreppbara industri världsfotbollen förvandlats till? Vem kommer egentligen tänka på barnen när miljonerna rullar?
Flytten till Monaco kanske är det bästa som kan hända Pietro Pellegris fotbollskarriär men det finns en ung människa bakom den professionelle spelaren också. Eller som fortfarande blott 19-åriga Kylan Mbappé nyligen konstaterade:
– Det är något jag saknar. Jag har aldrig fått vara barn.
Vad är det värt?
Källor: Mediaset, The Guardian, BBC, Le Parisien, France Football.