Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2016-02-09

Lennartsson: ”Han är fin exteriört”

DUBAI/GÖTEBORG. Allsvenskan ser ut att bli ännu en islänning rikare.

Mittbacken Hjörtur Hermannsson kommer allt närmare IFK Göteborg.

– Han är fin exteriört, säger Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson efter 2-1-segern mot Molde.

IFK Göteborg

IFK Göteborg vann över norska Molde. Laget gjorde det efter två nickmål och en målvaktstabbe.

IFK Göteborg kanske också fann sin nya mittback? Islänningen Hjörtur Hermannsson, som provspelar för IFK, gjorde ett stabilt intryck.

– Bolltrygg, fysiskt stark, fin exteriört som mittback, säger tränaren Jörgen Lennartsson efter matchen.

Vad menar du med ”fin exteriört”?!

– Han är byggd som en mittback; rent kroppsligt, han rör sig som vi vill att en mittback ska.

– Han har bra tillslag i både det långa och korta spelet. Bra på huvudet. Bra kille dessutom och med ledaregenskaper...verbal. Han har gjort bra ifrån sig både på träning och match. Jag är nöjd med honom.

Beslut i morgon kväll

Hermannsson gjorde sin första träning i lördags med Blåvitt. Han är 21 år och förlängde i somras sitt kontrakt med PSV Eindhoven, där han dock inte spelat i a-laget ännu. Han debuterade i det isländska landslaget i slutet av januari på en turné i USA.

– Jag är jätteimponerad, säger Tobias Hysén.

Nu talar det mesta för att Hermannsson lånas in fram till sommaren då Thomas Rogne ska vara tillbaka.

– Vi tar beslut senast i morgon kväll, säger Mats Gren.

IFK Göteborg hade dock lite problem med defensiven inledningsvis, men efter hand hittade man mer rätt.

Däremot gav matchen inga svar på om Tobias Hyséns snabbhet finns kvar. "Tobbe" spelade från start men fick få bollar att löpa på i första halvlek. Det dröjde egentligen en halvtimme innan IFK kom i ett lite mer farligt läge, det var Sören Rieks som gick på skott.

– Jag har spelat allt som allt 80 minuter så det är klart att det finns mycket kvar. Rent träningsmässigt är det mycket kvar. Det behövs lite mer power och explosivitet. Det blir en månads hårdkörning nu och sedan ska man kunna ställa samma krav på mig som på alla andra fram emot premiären, säger Hysén.

Inte tränat inlägg

Målen då?

I den 41:e minuten nickade Mikael Boman in 1-0 i krysset. Anfallet startade med att Mads Albaek kunde kliva in och bryta Moldes uppspel. Tobias Hysén fick bollen, skickade ut den på kanten till Jakob Ankersen som såg Mikael Boman centralt och lyfte in den perfekt.

I den 70:e minuten kom 2-0. Ännu en nick, men den här gången från Tom Pettersson. Inlägget denna gång från högerbacken Adam Johansson som fick ett utspel av Gustav Engvall.

Norrmännen var dock snabba med sin reducering.

Bara minuter efter 2-0 skickade Molde en frispark från höger rätt i magen på IFK Göteborgs målvakt Erik Dahlin som inte fick grepp på bollen och den taffliga returen rann in i mål.

Två mål på inlägg och nick – har ni tränat mycket på det, Jörgen Lennartsson?

– Inte över huvud taget, haha. Jag tror inte att vi har haft en inläggsövning på hela försäsongen. Vi har inte kommit till den fasen ännu.