Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Det finns en mörk sida av fotbollen...”

Publicerad 2014-04-02

Ny studie: ”En av fyra drabbas av ångest och depression”

En av fyra professionella fotbollsspelare drabbas av ångest och depression.

Det visar en ny studie som spelarnas fackförening FIFPro har genomfört, uppger nyhetsbyrån AP.

– Det finns definitivt en mörk sida av fotbollen, säger chefsläkaren Vincent Gouttebarge.

Claus Lundekvam.

Många fotbollsspelare har genom åren berättat om svårigheterna att anpassa sig till ett vanligt liv efter den avslutade karriären. Nyligen berättade norrmannen Claus Lundekvam – som under åren 1996-2008 var en av Premier League-klubben Southamptons mest firade spelare – att han drack två liter starksprit och tog fem till tio gram kokain om dagen.

Det gick så långt att han försökte begå självmord – men misslyckades.

”Finns en machokultur”

Nu visar en studie att psykisk ohälsa bland fotbollsspelare, både aktiva och före detta, är utbredd. Spelarnas fackförening FIGFPro har intervjuat 300 fotbollsspelare från ligorna i Holland, USA, Skottland, Irland, Australien och Nya Zeeland och siffrorna är skrämmande.

– Även om fotboll har mängder av vetenskapliga studer om spelarnas fysiska status finns det väldigt lite forskning kring den psykiska hälsan. Psykiska problem har varit väldigt tabubelagt inom idrotten. Det finns en machokultur att man inte ska prata om det, säger FIFPro:s chefsläkare Vincent Gouttebarge till AP.

”Stress och press”

Många spelare mår dåligt under karriären, men betydligt fler blir deprimerade när rampljuset har slocknat. Spelare som inte får sluta på eget initiativ utan tvingas sluta på grund av skador löper större risk att bli deprimerade.

– Det gäller att skaffa sig ett nytt meningsfullt liv efter karriären. Det kan innebära en stress och en press, säger Gouttebarge.