10 vackraste tröjorna i fotbollshistorien

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-26

Erik Niva rankar

De säger att det var bättre förr, och ibland har de faktiskt rätt.

Bevissamling nummer ett: de vackraste dräkterna i fotbollshistorien.

På tio-i-topp-listan har inte 2000-talet någonting alls att bidra med.

10. Liverpool – 1964

Det är känsligt att mixtra med klubbdräkten, så ifall man slår in på den banan bör man allt veta vad man vill. Det gjorde Bill Shankly. Han tog intryck av den färglära som gör gällande att röd är den mest skrämmande färgen, och klädde sitt lag i rött från topp till tå. ”Första gången vi hade helrött var i en match mot Anderlect. Christ, spelarna såg ut som jättar Och de spelade som giganter”.

9. Zaire – 1974

I 99 fall av 100 är ju fotbollströjor som ser ut som vanliga t-shirts fullständigt oacceptabla. Det här är undantaget. Leoparderna från Zaire åkte till Tysklands-VM klädda i tröjor som tycktes hämtade från ett 70-talsdisco. De kom undan med det just eftersom de var Leoparderna från Zaire, det första lag från sub-Sahara-Afrika att någonsin spela VM. Och sisådär vartannat årtionde blir ju designen fortfarande nattklubbstrendig igen...

8. Flamengo – 1986

Milans färger? Nä, Flamengos färger. Det här är Sydamerikas största klubb, med ungefär 40 miljoner fans. Själva brukar de referera till sig själva som ”Naçao Rubro Negra”, den rödsvarta nationen där Zico är kung. Tröjan har heller aldrig sett bättre ut när just Zico återvände från Italien, för att dra på sig tröjan där tvärränderna smälte ihop med både Lubrax-reklamen och den stora Adidas-loggan.

7. Man United – 1993

Ska jag välja en enda klädfärg tar jag svart, precis som så många andra. Ändå är det sällsynt att lyckats med svarta fotbollsdräkter. Det räcker liksom inte att laget spelar bra, det måste dessutom besitta någon sorts outlawkarisma för att fylla ut tröjorna. När Éric Cantona hoppsparkade en Crystal Palace-supporter i bröstet hade han kragen uppfälld – och var klädd i helsvart. Det var inte fotbollssportens vackraste ögonblick, men det var precis där och då som den här dräkten började kännas rätt.

6. Botafogo – 1962

Notts County exporterade dem till estetikfenomenen i Juventus – men det var ändå först när de korsade det stora havet som de svartvita ränderna kom helt till sin rätt. Den avgörande faktorn? Klubbmärket, den stilrent ensamma stjärnan, ”Estrela Solitária”. I början av 1960-talet lyste den stjärnan upp hela fotbollsvärlden, då Garrincha, Nilton Santos, Didi och Zagallo ledde tidernas kanske bästa Botafogo. År 2011 är nu klubbledningen i färd med att lansera ett matchställ baserat just på 1962 års design.

5. Inter – 1964

De får Milano-rösten, eftersom de så tydligt konkurrerat ner både Atalanta och Club Brügge och verkligen gjort blåsvart till sin egen färgkombination. Blått för himlen, svart för natten. I mitten av 1960-talet bestod tröjan enbart av ett ytterligare inslag: den italienska flaggan där klubbmärket numera sitter. Det var tiden då Inter var det bästa fotbollslag som överhuvudtaget fanns, förra gången de representerade italiensk fotboll över hela världen.

4. Celtic – 1988

Lockelsen är ju att i stort sett enbart toppa med dräkter från 60-talet, tiden då designerna fortfarande var rena och tröjorna alltjämt reklamfria. Utmaningen är att hitta i alla fall några mer sentida utmanare. Och faktiskt, även om jag vet att de flesta hade valt Lisbon Lions-dräkten från 1967 tycker jag faktiskt att 1988-varianten är fullt jämförbar. Den sobra CR Smith-reklamen kompletterar bara tröjan, där allt som behöver vara rätt också är rätt. Och redan från start kommer ju tvärränder alltid vara överlägset långränder.

3. Peru – 1978

Minnet av Perus insats i VM 1978 är solkigt; det sägs ju att laget lät hemmanationen Argentina vinna med 6-0 i utbyte mot 35 000 ton gratisgrödor. Ändå förblir matchdräkten fullständigt obefläckad. Peru hade ju faktiskt spelat i sin klassiska diagonalrand ända sedan OS 1936, men det var först i den här Adidas-designen som kvaliteten verkligen sken igenom.

2. Real Madrid – 1955

Dressed for success. 1955 spelades den första Europacupen, med avsikt att en gång för alla kora kontinentens bästa klubblag. Samma år bytte Real Madrid ut sina svarta sockar, och spelade därefter i helvit dräkt. De fem första åren i turneringens historia fick också Europacupen en och samma vinnare, och de hette Real Madrid. Tillfällighet? Inte enligt Leeds Uniteds legendariska tränare Don Revie i alla fall. Han såg de vita dräkterna som ett signum för klass, och beordrade sin egen klubb att spela i samma färg. Just då inleddes också den mest framgångsrika perioden i Leeds histora.

1. Holland – 1974

Man kan inte spela totalfotboll i träskor. Det holländska 70-talslandslaget var ju pionjärer, revolutionärer, fotbollsföregångare – och de hade kläder som underströk det. Och som om det inte vore nog med grunddesignen; Puma-sponsrade Johan Cruijff krävde dessutom en klarorange tröja med två ränder snarare än tre, för att undvika att göra ofrivillig reklam för Adidas. En dräkt för genier.