Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Jakten på bortamål

Publicerad 2014-07-29

Flinck: Viktigare att göra mål än att hålla tätt

Statistiken bygger på samtliga matcher i europeiska cuperna sedan 1955 där lagen mötts hemma/borta i utslagsomgångar. Källa: Infostrada.

PRAG. Åka till Prag och hålla 0–0 för att sedan avgöra hemma?

Glöm det.

Det är faktiskt viktigare att göra ett mål än att hålla nollan i kväll för ­Malmö FF.

Följ ämnen
Malmö FF
Sportbladets Johan Flinck.

Det sista är förstås en sanning med lite modifikation.

MFF får inte gå bort sig så naivt som man gjorde mot Dinamo Zagreb i playoff 2011 och förlora med 4–1 ­borta i första matchen – även om det där bortamålet i slutändan innebar att man hemma bara var en kanonräddning av Dinamo-keepern Ivan Kelava på ett Ulrich Vinzents-skott från att ta sig hela vägen in i Champions League.

Men ta en titt på statistiken/historiken här intill.

Den säger en hel del.

Ett mål på bortaplan i första matchen utan att man förlorar och chansen till avancemang är minst 75 procent (vid 1–1).

Till och med vid en 2–1-förlust borta i första matchen är chansen att gå ­vidare större än att åka ur i europaspelet (51/49).

Repris på Rangersmatchen

Allra helst önskar man förstås en repris på mötet med Rangers i motsvarande kvalomgång 2011 när Daniel Larsson såg till att MFF hade ledningen med 1–0 inför returen hemma (då är vi uppe i 89 procents chans till avancemang).

Det har förstås rutinerade ­Markus Rosenberg koll på:

– Det betyder oerhört mycket att få in ett mål när man börjar borta. En nolla hemma betyder väldigt mycket. Det såg vi mot Ventspils, även om många tyckte det var en katastrof då. Detsamma gäller för Sparta Prag nu.

Blev inte klok på Hareide

Rosenberg satt på podiet i går bredvid Hareide på den välbesökta presskonferensen (i princip hela MFF-­styrelsen var där, till och med hedersordförande Bengt Madsen).

Det var en bitvis underhållande presskonferens. Hareide jämförde till exempel sina nya, yngre spelare med de soldater ”som Eisenhower satte längst fram när man skulle landstiga i Normandie och vinna andra världskriget för att de aldrig hade varit med om det förut och inte visste vad som väntade”.

Men jag blev aldrig riktigt klok på om han därför tänker slänga in Anton Tinnerholm och Simon Kroon från start på ­högerkanten i kväll som någon slags kanonmat.

Hareide skickade också iväg en passning till tjeckerna när han, efter en lång utläggning, på en fråga från en inhemsk journalist om sina erfarenheter av tjeckisk fotboll avslutade med:

– Så jag vet mycket om tjeckisk fotboll. Den har varit bra.

Med betoning på ”har” och ett avfyrat leende mot den tjeckiske frågeställaren. Det där har förstås Hareide rätt i. Men det gäller i än högre grad svensk fotboll.

Det var för övrigt här på Generali Arena som Hareide genomled en av sina tyngsta förluster i tränarkarriären när han som norsk förbundskapten förlorade sista playoff-matchen till VM 2006.

Rosenberg betonade att match­bilden kommer att bli en helt annan för MFF än vad man är vana vid.

– Vår största utmaning i morgon är helt klart att det blir en helt annan match än vi haft tidigare i år. I alla ­andra matcher är det vi som har styrt. Det gäller att få in det i skallen på alla, sa han och menade att andra halvlek i träningsmatchen mot Partizan Belgrad tidigare i somras (när man tappade 3–0 till 3–3) kommer att bli viktig i kväll.

– Den var perfekt för oss. Där fick vi känna på hur mycket hårdare och snabbare det kommer att bli.

Något säger mig för övrigt, efter att lyssnat på Hareides resonemang, att han startar med Isaac Kiese Thelin bredvid Markus Rosenberg längst fram.

Och Agon Mehmeti på högerkanten.

Men jag vet inte...

I söndags drog laget till Ribersborgsstranden och ”lekte” i stället för att träna.

Gillade säkert kapten Rosenberg. För det var som han sa efter matchen mot Kalmar i lördags apropå tufft matchande:

– Jag tycker om att spela matcher. Jag tycker inte om att träna. Jag mår bäst av att spela alla matcher. Sen händer det inte mycket mellan matcherna.

Följ ämnen i artikeln