Dagens namn: Sibylla

Nyförvärvet sköt Örebro tillbaka till fotbollsallsvenskan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-21

Halilovic: Känslan går inte att beskriva

SUPERHJÄLTEN Nedim Halilovic, tvåa från vänster, jublar efter det allsvenska avancemanget på lördagen. Bosniern sköt båda målen och är en stor anledning till att Örebro till slut drog det längsta strået.

ÖREBRO

Örebro SK är tillbaka i fotbollsallsvenskan efter en osannolikt dramatisk slutomgång i superettan.

Succéförvärvet Nedim Halilovic 2-1 i den 83:e minuten hemma mot Assyriska säkrade avancemanget när Brommapojkarna samtidigt föll mot Trelleborg med 1-2.

– Att få komma hit och vara med och föra upp klubben i högsta serien, jag kan inte beskriva den känslan, säger en lycklig men mycket sansad superhjälte till sportbladet.se.

Medan lagkamraterna, dansar, badar i champagne och kastar in varandra i duschen sitter Halilovic lugnt på sin plats i omklädningsrummet och ger intervjuer via tolkning från sin agent.

För 27-åringen är den allsvenska platsen kanske allra mest en personlig seger.

Dundersuccé

Bosniern kom till ÖSK från Varteks i den kroatiska ligan i augusti och har gjort dundersuccé.

Halilovic har gjort sju mål och fixat tre straffar på åtta matcher. Ett facit som blev avgörande för Örebro under hösten.

– Det var många som inte trodde på mig när jag kom hit. Men nu har jag bevisat vad jag går för, både här i Sverige och för de som tvivlade i Kroatien. Jag har också bevisat att jag inte gjort mitt i landslaget, säger bosniern som varit petad i senaste EM-kvalmatcherna.

På lördagen ordnade han till stor del på egen hand det allsvenska avancemanget med båda Örebros mål.

Dramat hade bara börjat

1-0 kom i fritt läge strax före paus efter en lysande passning från Sebastian Henriksson. Målet innebar att närkingarna var allsvenskt i halvtid då det fortfarande stod 0-0 på Grimsta mellan BP och Trelleborg.

Men dramat hade bara börjat.

Samtidigt som Trelleborg gjorde vad många tvivlat på, 1-0 borta mot BP, tappade ÖSK sin ledning när Göran Marklund nickade in 1-1 efter en mycket omdiskuterad situation där hemmaspelarna desperat vinkade för offside.

Assyriskas kvittering kom som en chock och paralyserade Örebro som nu hade allt i egna händer, men bara en halvtimme kvar att vinka på.

Slutminuterna blev en enorm rysare där båda lagen anföll hejdlöst, Örebro för att ta klivet upp och Assyriska för att undvika kval.

I 83:e minuten kom målet som fick hela Behrn Arena att explodera. Sebastian Henriksson nickade fram bollen till Halilovic som kunde sätta bollen i öppet mål.

Ett mål som tog ÖSK tillbaka till allsvenskan.

För närkingarna är avancemanget en enorm revansch efter den ekonomiska tvångsgraderingen efter säsongen 2004.

För Assyriska innebär förlusten på Behrn Arena att laget tvingas till kval för att rädda kontraktet i superettan. Samma Assyriska som tog Örebros allsvenska plats 2005.

I centrala Örebro badade fansen redan tidigt på lördagskvällen i den så kallade "Likkistan" på Stortorget mitt i stan, och firandet lär fortsätta hela natten.

För ÖSK-hjältarna väntar mottagning hos landshövdingen på slottet och därefter fest på Stora Hotellet.