Jätteskräll i CL-kvalet

Uppdaterad 2012-07-25 | Publicerad 2012-07-24

Vidare till kvalomgång tre efter stor dramatik

DEPPIGT. Salzburgs Simon Cziommer och Petri Pasanen deppar efter en förlust i Europa League mot Metalist Kharkiv i februari.

Hört talas om F91 Dudelange?

På tisdagen tog Europas 298:e bästa lag ett stort kliv mot Champions League när de sensationellt slog ut FC Red Bull Salzburg i den andra kvalomgången.

Bild av klubbens officiella hemsida.

Föreningen grundades 1991 efter en sammanslagning av tre klubbar i Dudelange i södra Luxemburg.

Det tog några år innan man på allvar kunde utmana topplagen, men under det senaste decenniet har man dominerat luxemburgsk fotboll. Eller vad sägs om tio ligatitlar och tre andraplatser under de senaste 13 åren?

Tisdagen lär betraktas som en av de största dagarna i föreningens historia.

Trots förlust, 3–4, i returmötet med Salzburg gick man vidare på flest antal bortamål. Den första matchen vann Dudelange med 1–0 på hemmaplan.

Dramatik i slutskedet

Österrikarna låg under med totalt 4–2 när tio minuter återstod av tisdagens drabbning. Två mål inom loppet av en minut skapade spänning i matchen, men luxemburgarna lyckades stå emot Salzburgs offensiva anstormning.

– Att vi inte lyckades stanna kvar i Europa-spelet är en stor besvikelse och väldigt sorgligt. Även om det är tufft för oss så lyckades vi inte besegra våra motståndare över två matcher. Vi övertygade inte alls och vi misslyckades med att ta ansvar, säger Red Bulls Salzburgs tränare Roger Schimidt till klubbens hemsida.

Långt ner på rankingen

På Uefas klubblagsranking från i år hamnar Salzburg 69:a – Dudelange först på 298:e plats.

I den tredje kvalomgången väntar CL-meriterade slovenerna NK Maribor.

Om F91 Dudelange tar sig hela vägen till gruppspelet i Champions League lär det inte bli svårt att fylla lagets hemmaborg.

Stade Jos Nosbaum tar nämligen inte ens in 5 000 åskådare.

Eddie Gustafsson satt på bänken för Red Bull Salzburg. Klubbens andre svensk, Rasmus Lindgren, fanns inte med i truppen.