Dagens namn: Justus, Justina

”Det är ingen bedrift alls”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-14

Japans första VM-vinst någonsin utanför det egna landet

Två lag som inte förtjänade att göra mål. Ett lag som gjorde det. Japan slog Kamerun med 1–0 i ett av VM:s kraftigaste sömnpiller.

Gladast efter matchen mellan Japan och Kamerun i fotbolls-VM:s grupp E?

Danmark och Holland, förmodligen – de två andra lagen i gruppen.

Tempofattigt, dåligt passningsspel och fantasilöst, uddlöst och chanslöst. Japan och Kamerun bjöd på VM-fotboll men spelet var långt ifrån världsklass. Kamerun kom ingen vart och japanernas enda anfallstaktik – krossbollar i djupet – var frustrerande ineffektiv. Ändå var det just en sådan boll som gav segern – Japans första VM-vinst någonsin utanför det egna landet.

– Nästa match är mot Holland så vi måste se framåt. Det här var vår första seger utanför Japan, men det är ingen bedrift alls. Det är det som händer härnäst som är poängen, sade förbundskaptenen Takeshi Okada.

– I dag gjorde våra spelare ett bra jobb men den första tanken efter matchen var vad vi ska göra mot Holland.

Daisuke Matsui, till höger om straffområdet, lade över bollen på vänsterfoten och knorrade in ett inlägg mot bortre stolpen. Där stod Keisuke Honda helt omarkerad och kunde ostört plocka ned bollen. Han hade god tid på sig att placera in 1–0 i slutet av den första halvleken.

– På senare tid har vårt lag inte levererat speciellt bra resultat och ärligt talat var inte stämningen den bästa men... vårt lag presterade sitt bästa och det gav det här riktigt bra resultatet, sade matchvinnaren Honda.

Att Kamerun fick ett större bollinnehav efter paus var logiskt. Att chanserna var lika fåtaliga var ändå väntat. Men kvitteringen var ändå nära, väldigt nära. Med fem minuter kvar laddade Stephane Mbia från 25 meter och någon sekund senare darrade hela målställningen av den kraftfulla ribbträffen. Och på tilläggstid styrde Pierre Webo ett inlägg så att Eji Kawashima tvingades sträcka ut hela sin kroppslängd för att avvärja. Men målet uteblev och resultatet stod sig matchen ut. Och en av VM:s tråkigaste matcher hittills fick bara ett mål. Den var knappt ens värd det.