Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Stjärnan vägrade åka med Real Madrid – i besvikelse

Här är historien om transfersoppan kring Gareth Bale

Publicerad 2019-07-29

Kina. Inte Kina. Och därefter inte Tysklandsturné med resten av laget.

Det sistnämnda på grund av Gareth Bales egna ilska mot en övergång som kraschade enligt The Telegraph.

Det är den senaste svängen i historien om Gareth Bale och hans Real Madrid-framtid – en historia som blir allt mer infekterad, kylslagen och långdragen för varje dag.

Vi tar det från början.

På plussidan: En oerhört hög högsta potential, titelsäkrande mål i två Champions League-finaler (varav en med en cykelspark) och en ordförandes fulla förtroende.

På minussidan: Återupprepade skador, uppgifter som språkförbistringar, osynliga insatser och en tränares allt annat än fulla förtroende.

Inför den här sommaren, med tanke på den bedrövliga säsong som Real Madrid lagt bakom sig, så kändes det som att det till slut skulle bli dags för minussidan att ta överhanden för Gareth Bales tid i Real Madrid.

När han lämnades kvar på bänken i hela den betydelselösa säsongsavslutningen mot Real Betis så sågs det utifrån som det ultimata beviset på den totala sprickan mellan tränaren Zinedine Zidane och hans walesiska fotbollsstjärna.

För det fanns trots allt inte på tapeten att Gareth Bale skulle bli kvar. Inte där och då.

Inte med den lönen. Inte med det förtroendet. Inte med de insatserna. Inte med den transferfest som väntade.

Och flyttryktena tog fart – så gott de kunde ta fart det vill säga.

För löneproblemet var trots allt tvåhövdat.

Å ena sidan var Bale en uppoffring på lönelistan som Real Madrid inför sommaren kände att de behövde göra för att finansiera den galna rekryteringsstorm som präglade inledningen av sommaren, när Eden Hazard, Luka Jovic, Eder Militao, Ferland Mendy och Rodrygo hämtades in för en totalnota på över tre miljarder kronor.

Å andra sidan var det ett lönekrav som få andra klubbar skulle ha råd eller ens skulle vilja ta över.

Samtidigt satt Gareth Bale där, samtidigt som hans stora golfintresse utanför planen som på beställning började få allt större uppmärksamhet, och ville stanna.

Eller det var åtminstone det hans frispråkige agent, Jonathan Barnett, påpekade om och om igen under inledningen av sommaren.

”Gareth har ett kontrakt, trivs i Madrid, och ska ingenstans”.

Det var så det lät.

Ramos blev ”prejudikat”

Sedan kom de kinesiska sedelbuntarna.

I och med den hundraprocentiga skatt som läggs på transfersummor från utlandet i Kina så är det inte lätt för de välbärgade kinesiska Super League-klubbarna att köpa till sig västerländsk stjärnglans. Däremot har de alla möjligheter att fylla lönekuvert.

När Sergio Ramos ryktades vara missnöjd kom dessa välmadrasserade kuvert fram på bordet, utan någon transfersumma.

Ett kuvert som Sergio Ramos och hans agent gick till Real Madrid-ordföranden Florentino Perez med.

– Vad skulle jag säga? Vi sa att Real Madrid har inte råd att låta sin lagkapten gå gratis, för det skulle sätta ett fruktansvärt prejudikat för andra spelare, sa Perez till spanska radiostationen Onda Cero om situationen.

Ramos bestämde sig i slutändan för att bli kvar i Madrid – ganska väntat.

Men när ett liknande bud hamnade på Gareth Bales bord under juli hände andra saker. Då var prejudikatet, för en stund åtminstone, till synes bortblåst.

Kinesiska Jiangsu Suning hade pengarna framme. Enligt flera stora spanska medier hade Gareth Bale och hans representanter dessutom gått med på kontraktet och att faktiskt åka till Kina för att spela fotboll vid 30 års ålder.

Anmärkningsvärt i sig – men också ett tecken på att Bale själv insett att en framtid i Madrid skulle innebära en fastrotad bänk- och läktarplats? Att han redan hade förbrukat sina chanser att charma Zinedine Zidane? Att detta var hans enda utväg i den mörka återvändsgränd han hamnat i?

– Han (Bale) var inte med i truppen för att han är på väg att säljas. Därför spelade han inte, sa just Zidane efter försäsongspremiären mot Bayern München där Bale då alltså inte spelade.

Efter att Bale spelat, och gjort mål, mot Arsenal efter det var situationen enligt den franske bossen trots det oförändrad.

Gareth Bale var med andra ord på väg till Kina.

Hur just den affärens uppgång, och fall, utvecklade sig visar också ganska tydliga tecken på just skillnaden i Baleförtroende hos de styrande i den spanska storklubben.

Besviken på klubben

Florentino Perez, med klubbens finansiella intresse i åtanke, ville säkerligen aldrig gå med på att släppa sin prestigevärvning han gjorde för sex år sedan (då världens genom tiderna dyraste) helt gratis. Men han var nära att göra det i och med det förtroende han, officiellt och muntligt, gett Zinedine Zidane att vara ansvarig över lagbygget.

Utifrån sett är det den logiska förklaringen till att Real Madrid satte stopp för affären i sista sekund. Den där affären som skulle vara så gott som klar och som på många sätt skulle chocka hela den del av fotbollsvärlden som inte sett Bales insatser i Madrid på veckovis basis under de senaste åren.

För Perez kunde inte släppa en sådan spelare gratis – inte ens om hans tränare ville göra allt vid sin makt för att bli av med honom.

När affären där och då kraschade kändes det till slut klart att Gareth Bale trots allt skulle bli kvar och disponibel (för vilka om inte kineserna skulle vilja värva och ha råd till det?).

Men när yttern under måndagen lämnades utanför Real Madrids trupp till försäsongsmötet mot Tottenham i veckan så var karusellen igång igen.

Enligt brittiska Telegraph så var det Bale som, i besvikelse, inte ville åka med resten av truppen till Audi Cup. Även BBC har kommit med samma uppgifter.

I spanska medier har agenten Barnett kallat Zidane för ”en skam” – till exempel.

– Det är enkelt. Zidane gillar inte Gareth. Det finns ingen relation mellan dem. Det har aldrig funnits någon, säger Barnett enligt Telegraph.

Så här sitter vi. Med en Gareth Bale som gick från inställd på att stanna till att vara förbannad och sårad över att bli berövad på en lukrativ flytt till Kina.

Det är en brand som Real Madrid, oavsett om den innebär att den walesiska stjärnan stannar eller inte, måste släcka.

För samtidigt höjs missnöjets röster i den spanska huvudstaden innan ens säsongen hunnit sparka igång efter en rad skrala försäsongsresultat i USA, med 3–7 (!) mot lokalrivalen Atlético Madrid som det mest alarmerande tecknet av dem alla.

Problem finns så det räcker och blir över. Men innan de mer akuta besvären kan åtgärdas måste relationen med en walesisk drake bli rofylld igen.