”Homosexuella har svårt att spela och vara tränare”
Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2019-07-30
Albin Ekdals ställningstagande för en öppnare herrfotboll kommer precis i rättan tid.
Karin Blankenstein från Nederländerna driver en stiftelse som har kontakt med flera elitspelare som inte känner sig trygga nog att berätta vem de älskar.
– En del har flickvänner bara för att det inte ska se fel ut, säger hon.
Albin Ekdals och Sportbladets film har spritt sig utanför Sveriges gränser. Mittfältaren vänder sig inte till enskilda homosexuella och ber dem komma ut, utan gör tvärtom. Han påminner om allas ansvar för att skapa en miljö där sexuell läggning inte är något avgörande. Där det kan finnas öppet homo-, bi och heterosexuella.
”Jag håller med Ekdal”
John Blankenstein Foundation stöttar homosexuella elitspelare i hela Europa och har visst samarbete med internationella spelarfacket Fifpro.
Deras ordförande Karin Blankenstein menar att det Ekdal gör är viktigt för en helt osynlig grupp män.
– Jämför damer med herrar och problemet blir uppenbart. Det är fortfarande i princip omöjligt att vara en öppet homosexuell manlig fotbollsspelare i en högre division. Jag håller med Albin Ekdal om att det är allas vårt ansvar. Vi allihop skapar problemet, säger hon.
Hur många homosexuella herrspelare har ni kontakt med?
– De senaste åren har vi haft kontakt med några, men alla har varit för rädda för att berätta sin historia. Det hjälper inte att de slutar med fotboll.
”De berövas den rätten”
Varför kan de inte prata om sin läggning?
– Det är för svårt. Det hindrar dig om du senare i karriären hade tänkt spela i vissa östeuropeiska länder eller Mellanöstern. Det ögonblick du kommer ut ur garderoben kan du inte åka till de länderna på samma sätt längre. Dessutom hänger faran kvar: efter din karriär kanske du vill bli tränare. Då kan du få nya problem.
Finns problemen i alla länder?
– Ja. Här i vårt land och i Sverige. Vi har ingen aning om hur många homosexuella spelare som finns därute, men för oss spelare det egentligen ingen roll. Varje homosexuell spelare har rätt att vara sig själv. Den rätten berövas de i dag.
PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien
Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.