Publicerad 2014-11-02

En utvisad och en skadad mittback knäckte Manchester United.

City vann det prestigefyllda derbyt med 1-0.

– I dag bevisar vi att vi är ett starkt lag, säger Yaya Toure i Viasat.

Manchester City var på förhand klara favoriter i hemmaderbyt mot Manchester United. Och även om de ljusblå skapade flest vassa chanser på omställningar i början så förde United överraskande spelat den första halvtimmen av matchen.

Sen tappade Chris Smalling huvudet – två gånger om.

Först tog han ett helt onödigt gult kort då han medvetet försökte blockera Joe Harts utspark.

"Måste se att han aldrig når den"

Sen dröjde det bara sju minuter innan det var dags för nästa kort. Smalling och James Milner sprang efter en boll i djupled och United-mittbacken bestämde sig för att ta en alldeles för sen glidtackling.

Bara att vandra rakt ut i spelartunneln – efter 38 minuter.

– Det är så långt i från att han måste se att han aldrig kan nå den där bollen. Kortslutning, säger Viasats expert Glenn Strömberg.

Louis van Gaal var inte heller nöjd:

– Inte särskilt smart... när du har ett gult kort så måste du hantera det. Du kan inte göra som han gör.

Manchester United bytte in Michael Carrick som mittback och tog av Adnan Januzaj.

Straffsituation för City

Kort efter kunde City dessutom fått läge att göra 1-0 på straff när Marcos Rojo rev ner Yaya Toure i straffområdet. Men domaren valde att fria och i stället blåsa för halvtid.

– Straff. Han är väldigt sen, Rojo tittar på boll och vet inte om att han sparkar Toure över benen, säger Pontus Kåmark.

I början av andra halvlek så fortsatte Uniteds mittbackselände när Marcos Rojo skadade sig så illa, i vad som såg ut att vara axeln, att man tvingades byta in 19-årige Paddy McNair. Allt medan Rojo fördes av på bår med syrgas.

Med ett orutinerat mittbackspar och en man kort så fick också City utdelning till slut. Serigo Kun Agüero avslutade ett blixtsnabbt anfall med att skjuta direkt på en passning snett inåt bakåt.

– Förvalta det som Agüero gjorde där är inte lätt. Men ett mycket fint anfall, säger Glenn Strömberg som hyllar argentinaren: