Ny storförlust för Sverige

Publicerad 2012-03-07

Först utklassade av Tyskland.

Två dagar senare överkörda av USA, förlust 0–4.

Algarve cup slutade med en fjärdeplats och en rad frågetecken för Thomas Dennerbys fotbollslandslag.

Turneringen som började så bra slutade på helt motsatt sätt. Sverige lämnade Portugal med två raka förluster och 0–8 i målskillnad. Och precis som i gruppfinalen mot Tyskland fanns inte speciellt mycket positivt att ta med sig från placeringsmatchen mot USA. Förbundskapten Thomas Dennerby hittade en – oväntad sak:

– Nu dämpas förväntningarna på oss i OS. Många ser oss som ett stort guldhopp men man förstår inte hur tufft det är och man måste spela på topp, säger han.

Det gjorde knappast Sverige mot USA även om det var bättre än mot Tyskland.

Första målet kom redan efter fyra minuters spel genom anfallaren Alex Morgan efter slarvigt svenskt försvarsspel.

Samma spelare fick sedan göra 2–0 i 33:e när målvakten Hedvig Lindahl släppte förbi ett skott ur väldigt snäv vinkel.

När sedan Abby Wambach helt omarkerad kunde nicka in 3–0 på frispark i 36:e var matchen i princip över.

Tremålsskytt

Och precis som Tyskland blev det till slut en tremålsskytt, den här gången i form av Morgan som även gjorde 4–0.

– Totalt sett tycker jag synd om laget. Vi är inte överkörda men de två första målen är ju individuella misstag, säger Dennerby.

Damlandslaget ses på förhand som ett av Sveriges stora medaljhopp efter VM-bronset förra året. Om det ska gälla även om drygt fyra månader när turneringen drar igång behöver förbundskapten Dennerby hitta svar på följande frågor:

Hur får man ordning på försvaret?

Med Sara Larsson skadad och Stina Segerström tillbaka från långtidsskada har inte alls tryggheten funnits där. Framförallt på fasta situationer har det varit virrigt.

– Försvaret har ju under lång tid varit bra och att vi släpper till 2 x 4 mål förvånar mig. Basen för vår framgång är ett stabilt försvarsspel.

Är Hedvig Lindahl given som förstamålvakt?

Har varit ifrågasatt tidigare och 2–0-målet var ytterst enkelt för USA.

Är spelsystemet 4–2–3–1 rätt väg att gå?

Återigen blev Lotta Schelin väldigt ensam i anfallet och Sveriges offensiv uddlös. Försöken med korta instick till Lyonanfallaren slutade allt som oftast med amerikanska brytningar.

Kanada nästa

Även om spelet var bättre än mot Tyskland var det fortfarande väldigt lite som skapades under 90 minuters spel.

Nästa test blir nu 31 mars i Malmö, då väntar Kanada.