Thorén: VM-testet avslöjade brister
Publicerad 2022-09-06
Varför låta det ena goda alternativet utesluta det andra?
Efter lärdomen i EM skickade Peter Gerhardsson ut både Fridolina Rolfö och Lina Hurtig till vänster mot Finland.
VM-testet blev lyckat offensivt, men avslöjade detaljer som brister.
Sverige har unnat sig lyxen av att vara klart för VM som gruppvinnare redan före kvalets slut. En förmånlig situation som andra stora lag som Nederländerna och Italien inte lyckats nå inför september-samlingen.
Med VM-biljetten säkrad har Peter Gerhardsson under dagarna på Gotland inför sista kvalmatchen kunnat lägga all kraft, tid och energi på resan framåt. Mot äventyret i Australien och Nya Zeeland nästa sommar.
Spelmässigt nådde flera lag nya höjder under sommarens fina EM. Vi fick se en intensitetsökning, en individuell skicklighet i kombination med taktiska styrkebesked.
Ett covidpåverkat, skadedrabbat Sverige var inte ett kollektiv som EM-lyfte. Känslan som, trots klar luft i andetagen, fortsatt gnager på tröskeln till hösten var att blågult spelade med handbromsen i.
Till VM vill vi se en väloljad svensk lagmaskin med guldkant och full gas. Det nordiska mötet på den gröna ytan omgiven av tartanbanan i Tammerfors innebar en nystart. Inte bara för Sverige.
PLUS: Spelarbetyg – så bra var Sverige mot Finland
Allt var inte frid och fröjd
Om det nu blåst lite motvind i de svenska ansiktena har det varit full Östersjöfräs mot de finska kropparna.
Lagets svenska förbundskapten Anna Signeul kritiserades hårt för sitt ledarskap i samband med EM-motgången och lämnade ett lag i spillror efter mästerskapet.
Nu ställdes Marko Salorantas nya Finland mot ett makalöst offensivt balanserat Sverige.
För en av bristerna som Peter Gerhardsson och hans radarpartner Magnus Wikman identifierade innan de slagit upp ögonen dagen efter den tunga och avslöjande semifinalen mot England (0–4) i juli var att Lina Hurtig är för dyrbar för att slita bänk, som hon gjorde i fem matcher av sju matcher från start i mästerskapet.
Precis som Fridolina Rolfö maximeras Lina Hurtigs egenskaper bäst till vänster. Mot Finland valde därför Gerhardsson att starta med båda två på vänster kant. Rolfö i en roll som wingback, Hurtig i den normala Rolfö-rollen i anfallstrion.
Dessutom fick Rosengårds Olivia Schough också en plats i startelvan, till höger.
Den offensiva blågula besättningen fick Finland att kantra. Rolfö fick, liksom i Barcelona, starta längre bak i banan och kunde utmana med fart. Lina Hurtig kunde avancera och skjuta när lagkompisarna tryckte ner den finska backlinjen med sina löpningar och när fenomenala Kosovare Asllani överbelastade på vänsterkant i ena sekunden för att dyka upp och vinna boll till höger i nästa och frispela en Stina Blackstenius i djupet hann det både bli 1–0 och 2–0.
Offensivt föll testet väl ut, inte minst mot ett centrerat Finland, men allt var inte frid och fröjd.
Är hon Gerhardssons förstaval?
Uppställningen avslöjade defensiva brister som Finland både hade mod och förmåga att nyttja. När Fridolina Rolfö blev hängande högt och den kollektiva överflyttningen inte fungerade fanns det stora ytor för finländskorna mot den svenska vänsterkanten. Och där slarvade Magdalena Eriksson, igen. Tendensen från sommarens EM hänger i.
När presspelet högre upp i banan dessutom blev utan koordination gavs Finlands centrala mittfältare Olga Ahtinen utrymme och tid.
Slarv i passningsspelet och för många touch vill jag tillskriva försäsongssega ben, men med ett långt lag blir utmaningarna för Seger-ersättaren Elin Rubensson och Filippa Angeldahl på centrala mittfältet för svåra.
Defensivt var det här inget spel som håller för tajta matcher i ett VM-slutspel.
Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!
Några alldeles väl utmärka poänger i 5–0-segern däremot var att Gerhardssons slutelva levererade igen. Madelen Janogy, Rebecka Blomkvist och Jonna Andersson tillförde energi och spets.
I mål valde Peter Gerhardsson Jennifer Falk. Med Hedvig Lindahl mot landslagspension står valet mellan Häcken-keepern och Zecira Musovic. Falk visade mod, var snabb ut och spelade med hög kvalité i passningsspelet. Är hon förbundskaptenens förstaval? Det svaret får vi nog först i höst mot Spanien och Frankrike.
Först då vet vi också exakt hur väl trimmat Sverige står sig på allra högsta nivå. Mötena med världslagen kommer att ge en helt annan fingervisning än den här något avslagna Finnkampen.
Och då är det svårt att se ett så här framåtlutat Sverige.