”Tjejer har en mycket mer naturlig plats på läktaren i dag”
Supportergrupperingarna vill få fler tjejer att följa Malmö FF
Publicerad 2019-10-24
MALMÖ. Länge saknades det supportergrupperingar som riktade sig till kvinnor på MFF:s läktare.
I dag är närmare 300 kvinnor engagerade i antingen Malmösystrar eller Femmes De Malmö.
– Alla sätt som vi kan få in fler tjejer på läktaren och göra vägen till engagemang lättare är bra, säger Agnes Gertten från Malmösystrar.
Tidigare i veckan presenterade Svensk Elitfotboll siffror på att allsvenska fotbollsläktare nu lockat över två miljoner besökare under säsongen - för femte året i följd.
Den positiva publiktillströmning syns över hela landet och i Malmö fortsätter MFF att locka höga publiktal till sina matcher.
På Stadions läktare i Malmö har det också blivit allt vanligare att kvinnor tar en större plats. Sedan 2016 finns föreningen Malmösystrar som verkar för att fler kvinnor och tjejer ska vilja, våga och kunna engagera sig kring Malmö FF.
– Vi var ett tjejgäng som hade åkt på mycket och länge, i stort sett alltid. Men så blev vi medvetna om att det fanns många som det inte föll lika naturligt att gå på match för. Vi träffade också många som aldrig åkte på bortamatcher för att de inte hade någon att åka med, berättar Agnes Gertten från Malmösystrar.
– Vi har alltid sagt att Malmösystrar ska vara en paraplyorganisation och att andra saker ska kunna växa ur det. Om folk vill starta en ultrasgruppering eller någonting annat ska det kunna komma ur oss.
Ett medlemskap i Malmösystrar, som är en registrerad förening, kostar 50 kronor. Detta för att så många som möjligt ska kunna ha råd att bli medlemmar.
Malmösystrar är en platt organisation där medlemsmötena är det beslutande organet. Dessutom är man en del av nätverket Girlpower Malmö och är även medlemmar i SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen).
– Det är helt öppet för alla tjejer. Vi har många pappor som har gjort sina döttrar till medlemmar för att de vill stötta på sitt sätt. Det är en extrem spridning på våra medlemmar, allt från nyfödda till den äldsta som är en bit över 80 år.
”Som tjej ska man också ha flera alternativ”
Malmösystrar växte snabbt och fick redan under sina första nio månader närmare 60 aktiva medlemmar. På senare år har utvecklingen fortsatt i snabb takt för föreningen, som i dagsläget har runt 250 medlemmar.
Kim Esbjörnsson, som precis som Agnes Gertten följt Malmö FF under hela sitt liv, såg med glädje på vad Malmösystrar åstadkom. Det inspirerade henne till att starta en ny tjejgruppering tillsammans med sin kompis.
2017 såg Femmes De Malmø dagens ljus.
– Vi tittade på Malmösystrar och vi tittade på vår egen passion. Vi ville göra någonting eget av vårt engagemang för Malmö FF. Vi ville också vara ett andra alternativ för tjejer och jämförde oss med grupperingar för killar. Det finns sjuttioelva stycken olika killgrupperingar. Som tjej ska man också ha flera alternativ och kunna välja vad som passar en bäst.
– Nu finns vi tillgängliga av samma orsak som Malmösystrar. Om det finns någon som inte har någon att gå med eller om man vill skapa mer personliga relationer i MFF-sammanhang. Med tanke på att Malmösystrar blivit en så stor förening var vår tanke att vara en mindre kompiskrets som även riktar sig till utomstående.
– Jag hade blivit skitglad om det dök upp en grupp till och en grupp till efter det. Det betyder bara att intresset, passionen och tankarna finns där ute. Jag hoppas att tjejer som funderar på att öka sitt engagemang vågar ta det steget. Det är bara bra att det finns mer att välja på.
”Att vi finns gör att fler tjejer vill gå på fotboll i dag”
Malmösystrar och Femmes De Malmø har båda målsättningen att få fler tjejer att känna sig välkomna på MFF-läktaren. Att det länge har funnits olika sociala uppförsbackar för tjejer som vill engagera sig ses som en förklaring till att engagemanget bland tjejer växt så snabbt.
– Det är bara så kulturen är uppbyggd. Som snubbe är det ganska enkelt när man vill gå på fotboll. Killar blir i större grad introducerade till fotboll än vad tjejer blir. Om en man dyker upp och visar ett intresse tror jag det är ganska lätt att hamna i ett sammanhang. Hela kulturen är mer riktad mot manliga attribut, säger Agnes Gertten.
– Som tjej ska du först bli introducerad till fotboll. I mitt fall blev jag det från start, men de allra flesta blir ju inte det. Sen ska du hitta någon som vill hänga med dig på match. Det är inte alls lika naturligt för tjejer. Det har saknats naturliga mötesplatser och alternativ. Det finns ju en anledning till att vi finns i dag. Det har funnits ett stort glapp. Det är väl också därför som jag tror att utvecklingen har gått så snabbt.
– Jag vet själv hur det är då jag har följt MFF sedan jag var jätteliten. Jag har aldrig haft någon att gå med utan att har fått gå själv, fyller Kim Esbjörnsson i.
På drygt tre år har närmare 300 kvinnor blivit medlemmar i antingen Malmösystrar eller Femmes De Malmø. Både Agnes Gertten och Kim Esbjörnsson är övertygade om att det har fått fler att våga ta plats.
– Tjejer har en mycket mer naturlig plats på läktaren i dag. Jag tycker också att jag numera ser fler tjejer än tidigare. Jag tror att den summan alltid varit ganska stark i Malmö, men jag tror definitivt att det är fler som vågar engagera sig mer eller som söker sig till ståplats för att delta i stödet. Det är en mycket lättare miljö i dag, säger Agnes Gertten.
– Jag tror också att det faktum att vi finns gör att fler tjejer vill gå på fotboll i dag. De ser att det finns fler tjejer som också går på fotboll och att det är okej. Det behöver inte vara att de vill gå med i någon av våra grupperingar, men att de nu känner att det är en miljö som är okej för tjejer att också vistas på. Det är och ska inte vara någonting konstigt att vara kvinna och gå på Malmö FF, avslutar Kim Esbjörnsson.