SvFF och spelarna avslöjar summorna i nya avtalet
Unik lösning – damer och herrar får precis lika ersättning i landslaget
Publicerad 2021-12-17
Dam- och herrlandslaget i fotboll har för första gången enats om ett gemensamt spelaravtal.
Spelarna och Svenska fotbollförbundet väljer att efter år av sekretess offentliggöra de nya summorna.
– Det finns ju ett visst intresse gällande framför allt ersättningarna i de här avtalen därför har vi kommit överens om att kommunicera hur det ser ut så vi slipper dessa spekulationer, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.
Det är ett på många sätt unikt avtal som spelarna i dam- respektive herrlandslaget sluter med Svenska fotbollförbundet. Ersättningarna har tidigare, enligt SvFF, varit likvärdiga men för första gången kommer spelarna att ha exakt samma avtal. Ersättningarna är således lika oavsett om du heter Caroline Seger eller Victor Nilsson Lindelöf.
– Det har varit en bra dialog och bra process med samtliga inblandade som mynnat ut i att vårt grundavtal är samma för både dam- och herrlandslaget i kronor och ören, säger Håkan Sjöstrand till Sportbladet.
De tidigare avtalen var resultaten av förhandlingar med respektive lag, nu enas landslagen kring ersättningsfrågan. Diskussionerna har skett mellan förbund, lagkaptenerna Seger och Nilsson Lindelöf samt ytterligare några spelare.
– De tidigare avtalen har också varit likvärdiga, rättvisa och jämställda. Men då förhandlingarna varit med olika parter har det ju funnits utrymme för att vissa delar av avtalen till slut skilt sig åt. Men nu har vi fått till ett gemensamt avtal med samma avtalstid i stället för två enskilda. Och vi har en gemensam bild över viktiga frågor som avtalet ska reglera och hantera, som alla inblandade parter är nöjda med. Det känns bra, säger Håkan Sjöstrand.
Anmäldes och friades igen
Spelaravtalen har tidigare varit i fokus och skapat debatt. Efter VM 2019 valde kriminologen och föreläsaren Nina Rung att anmäla SvFF till Diskrimineringsombudsmannen (DO) då hon ansåg att damlandslaget diskriminerades, trots fler meriter än herrlandslaget, tjänade mindre.
DO genomförde sin granskning och kom fram till att det inte förelåg någon diskriminering. Vilka summor det handlade om kom dock aldrig fram i dagens ljus då parterna – både spelarna och SvFF – valde att hemlighålla avtalen.
Nu föredrar dock spelare och SvFF att vara transparenta. Sportbladet kan avslöja summorna i de nya avtalet, uppgifter som Svenska fotbollförbundet inom kort presenterar på sin hemsida.
- 6 000 kronor utgår till en spelare som deltar på en A-landslagssamling eller turnering, detta oavsett tidsperiod.
- 4 000 kronor utgår för seger vid hemmalandskamp, gäller tävlingsmatcher och träningsmatcher under Fifa datum.
- 8 000 kronor utgår för seger vid bortalandskamp, gäller tävlingsmatcher och träningsmatcher under Fifa datum.
För att exemplifiera kan vi snegla på hur det kunde sett ut under senhöstens landslagssamlingar.
Magdalena Eriksson och kompani skulle med det här avtalet fått 14 000 kronor var under den senaste samlingen då Sverige vann sina två hemmamatcher i VM-kvalet mot Finland och Slovakien.
Emil Forsberg och kompani skulle med det här avtalet ha fått 6 000 kronor var. Sverige förlorade sina båda bortamatcher i VM-kvalet mot Georgien och Spanien.
I det nya avtalet finns det också en publikbonus:
- 12 kronor per såld biljett vid hemmalandskamper tillfaller truppen.
Mästerskapen ingår inte
När SvFF publicerade avtalet på sitt hemsida var det med kommentarer från landslagens lagkaptener.
- Vi är glada och det känns bra att ett nytt avtal är på plats. Det här är ytterligare ett steg till att ge oss så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas på planen, säger Caroline Seger, lagkapten för landslaget till SvFF.
- Jag är väldigt glad att vi fått till ett bra avtal som ger båda landslagen bra förutsättningar att kunna ge allt på planen, säger Victor Nilsson-Lindelöf, lagkapten för landslaget.
Däremot är bonus vid mästerskap exkluderat, de kommer fortsatt att förhandlas fram inför varje mästerskap. Ersättningarna, som den formen av bonusarna bygger på, kommer från Fifa eller Uefa och skiljer sig stort för de båda könen. Ett faktum som väckt stark kritik, inte minst från förbundet själva.
– Vi som förbund är väldigt beroende av dessa mästerskapsersättningar då det ger oss ekonomiska förutsättningar för utveckling. Och i detta sammanhang är det viktigt att förstå att de intäkter vi får först ska täcka omkostnader som uppstår för att delta i ett mästerskap, sedan avsätter vi stora delar till olika utvecklingsprojekt inom svensk fotboll vilket sällan lyfts fram i dessa sammanhang. Därefter får spelarna en rimlig andel för att de presterar som baseras på de pengar som spelas in och vår ambition är att jämna ut det också så mycket vi kan, poängterar Håkan Sjöstrand.
Gillar du Sportbladet? Följ oss på sociala medier