Bajen: ”Polisen vill inte prata med oss”

Publicerad 2013-07-09

Hammarby också kritiskt mot oklara fakturor

Hammarby vill klara sina arrangemang själva. Men fakturorna från polisen kommer de inte undan. ”Vad tar de betalt för egentligen?”, säger klubbens säkerhetschef Göran Rickmer.

Hammarby har inga poliser på matcherna.

Ändå tvingas klubben betala stora summor i polisnotor – utan att få veta varför.

– De vill inte ens prata med oss, vi kommer ingenstans med polisen, säger Hammarbys säkerhetsansvarige, Göran Rickmer.

Följ ämnen

Djurgården, Hammarby och AIK drivs som aktiebolag och tvingas därför betala miljontals kronor varje år då polisen numera tar betalt för insatser kring matcherna.

För ett par dagar sedan avslöjade Sportbladet att klubbarna begärt ut underlag för betalningskraven, men att all relevant information är censurerad.

Polisen kan därmed – utan insyn – kräva klubbarna på stora summor pengar.

Tidigare i Sportbladet kallade Djurgården polisen för "odemokratiska" och beskyllde ordningsmakten för "maffiaverksamhet".

”Anmäler brottslighet”

Tele2-grannarna Hammarby delar rivalernas fräna kritik.

– Vi har haft problem med polismyndigheten i flera år. Det verkar inte fungera så bra för dem, om det varit ett normalt företag hade ledningen kickats direkt, säger säkerhetschefen Göran Rickmer.

Hammarby har sedan en tid tillbaka försökt minimera antal poliser på hemmamatcherna.

– Under det senaste året har vi inte haft några poliser på matcherna, och har haft extremt få brottsfall. Vi vill klara oss själva och inte belasta skattebetalarna. Vi anmäler allt brottsligt som händer på arenan, men polisen klarar ju inte ens av att ta hand om de fallen.

”Inga anmärkningar”

Ändå får klubben en punktlig polisnota efter varje match.

– Vad tar de betalt för egentligen? De har aldrig något att anmärka på våra arrangemang, det finns noll uniformerade poliser på läktarna, ändå ska man ha betalt, säger Rickmer uppgivet.

Likt Djurgården är Hammarby upprörda över att inte få ta del av beslutsunderlagen.

Ingen vet hur myndigheten bedömer säkerhetsläget – och därmed polisinsatserna – utom polisen själva.

”Går in i en kokong”

– Vi för inte ens en dialog med dem, de är inte intresserade. De kan inte hantera frågan utan går in i en kokong och sluter sig.

Enda gången polisen godtar dialog är det – enligt Göran Rickmer – i rättssalen.

– De säger åt oss att i så fall överklaga besluten, att processa. Det känns så där som föreningsrepresentant när det inte går att ha ett umgänge med ordningsmakten, där det bara handlar om att gå i protest mot varandra.

Följ ämnen i artikeln