Dagens namn: Magnus, Måns

Ukraina tog storseger – Sjevtjenko imponerade

Publicerad 2012-05-28

Förra veckans storseger mot ett turkiskt klubblag följdes upp med en utklassning av en EM-kvaltvåa.

Sverige premiärmotståndare i EM, Ukraina, körde över Estland med 4-0 – bland annat efter ett imponerande inhopp av Andrej Sjevtjenko, 35.

Ukraina samlades redan 15 maj och åkte på ett första läger till Turkiet där man bland annat krossade Antalyaspors B-lag med 16-1 i träningsmatch.

Sedan ett par dagar är Ukraina i Österrike på läger och i kväll spelade man en officiell landskamp mot Estland i Kufstein – och det blev en ny storseger.

Förbundskaptenen Oleg Blokhin överraskade med en offensiv formation (3-4-3 enligt ukrainsk tv, men som lika gärna kunde vara 4-2-3-1) där han vilade de i vanliga fall ordinarie mittbackarna Jaroslav Rakitskij och Aleksander Kucher, båda från Sjaktar Donetsk från start. Även lagkaptenen Andrej Sjevtjenko började matchen på avbytarbänken.

Tre byten i paus

Den offensiva uppställningen gav utdelning direkt med stort övertag för Ukraina mot ett Estland, som kom tvåa i sin EM-kvalgrupp före Serbien, Slovenien och Nordirland.

1-0 gjorde vasse högeryttern Andrej Jarmolenko efter nio minuter fint framspelad av Sergej Nazarenko. 2-0 (34) kom på straff av Oleg Gusev och en nyklippt Andrej Voronin nickade in 3-0 från nära håll i 41:a minuten.

Blokhin gjorde tre byten i paus och in kom bland annat den ukrainske nationalikonen Andrej Sjevtjenko. 35-årigen visade direkt att formen är fortsatt på uppgång.

Sjevtjenko fintade bort ett par estländska försvarare och serverade lagkamraten från Dynamo Kiev, Artem Milevski, som bredsidade in 4-0 i öppet mål i 50:e minuten.

Mängder av byten ryckte sedan sönder matchen och Estland kunde sticka upp i ett par enstaka anfall, men i stort var det Ukrainas match tack vare ett stort bollinnehav där både det korta och långa passningsspelet och bra rörelse gjorde det svårt att ta bollen från EM-värden..

”Fortfarande fantastisk”

På plats i Kufstein fanns svenske Ukrainaspionen, Elfsborgs assisterande tränare Peter Wettergren:

– Första halvleken var det bästa jag sett Ukraina prestera sedan i höstas när jag började bevaka dem. Men det är svårt att värdera riktigt hur bra det var eftersom Estland inte bjöd på något riktigt tufft motstånd, säger Wettergren.

Vad tycker du om Sjevtjenkos inhopp?

– Han är fortfarande en fantastisk spelare. Han har bra speluppfattning och är giftig nära målet. Men Blokhin placerade honom ute till höger, det var överraskande. Blokhin har mycket att välja mellan offensivt. Konkurrensen är hård mellan fyra anfallare, säger Wettergren.