Wagner: Det första spionen Reine Almqvist tar upp med Hamrén

Irland slog till på en fast situation mot Holland.

Irland har sina typiska kännetecken: sin Guinness, sitt U2, Riverdance.

Och, om det vill sig illa för Sverige, sina fasta situationer i fotboll.

Irlands 1-0-mål mot Holland under fredagskvällen är just nu på väg att varumärkesskyddas.

Fotbolls-EM
Sportbladets Michael Wagner.

För två månader sedan satt jag på Aviva Stadium i Dublin och såg Irland göra 1-0 mot Schweiz efter bara två minuters spel. Målet kom efter en hörna, slagen av Norwichs Robbie Brady, nickad av mittbacken av Shane Duffy och styrd i mål av mittbackskollegan Ciaran Clark.

Irländarnas 1-0-mål efter en halvtimma mot Holland under fredagskvällen i näst sista landskampen inför EM-premiären mot Sverige var i alla väsentliga delar en ren kopia.

Bradys mycket känsliga vänsterfot slog åter en mycket fin hörna, mittbacken John O’Shea löpte in i en öppen yta, nickade och anfallsstjärnan Shane Long styrde in 1-0.

Otäcka vibbar för Sverige

För ett Sverige som om 17 dagar möter Irland på Stade de France ger det otäcka vibbar av tidigare insläppta hörnmål i en öppningsmatch i ett Europamästerskap.

Jag är beredd att satsa en pint av mörkt skummande innehåll på att något av det absolut första som spionen Reine Almqvist (som satt på Avivas läktare) tar upp med Erik Hamrén är de irländska fasta situationerna med Robbie Brady som hörn- och frisparksläggare så fort möjligheten ges.

Själva matchbilden förvånade inte heller.

Om fotboll enbart gick ut på att kora laget som bäst spelar efter sina resurser hade Irland utmanat om världsmästartiteln.

Det är en samlad, hårt arbetande defensiv men där minsta ettriga bollerövring är startsignalen för full fart framåt med löpningar från ytterbackarna Brady och Seamus Coleman utanför det diamantformade, centrerade mittfältet – eller snabba djupledsbollar mot formtoppade Shane Long och evighetsmaskinen Jonathan Walters.

Det är inte glamoröst men ruskigt effektivt utifrån ett begränsat spelarmaterial.

Då kommer Zlatan göra minst ett mål

Holland hade bollen mycket, men svårt att skapa chanser – ända till Eredivisies skyttekung Luuk de Jong kom in på planen.

Med fem minuter kvar hittade Jetro Willems rätt med ett vänsterinlägg. Unge mittbacken Shane Duffy, som i övrigt imponerade, gick bort sig helt och de Jong nickade omarkerat in kvitteringen med fem minuter kvar att spela.

Och, surprise, det är här faktorn som talar för Sverige finns. Om Holland kastade in målskyttekvalitet i Luuk de Jong så vet vi ju alla vad Blågult har i kvadrat.

Om Irland tillåter Sverige ha bollen lika mycket på Stade de France som Holland eller Schweiz i mars så kommer Zlatan Ibrahimovic göra minst ett mål till slut.

Eller en Marcus Berg i ytorna som Zlatan skapar åt den formstarke Panathinaikosanfallaren. Då hjälper det inte att Duffy och O’Shea är två kompetenta mittbackar.

På vägen måste bara Sverige hålla ordning på Robbie Bradys mäktiga tillslag på fasta situationer och Shane Longs målform.