Efter stjärnhämnden: Spanien tog bronset

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-28

Spanien trea i för-VM – med Villa och Torres på bänken

Fernando Torres, David Villa och Vicente Del Bosque.

Han tyckte stjärnduon var kass. Därför tog Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque ut Fernando Torres och David Villa. Sedan gjorde Spanien tre mål och tog bronset i för-VM.

– Givetvis är det en markering, det kommer kommenteras hemma i Spanien, säger SVT:s expert Marcus Allbäck.

Bronsmatchen i Confederations Cup mellan Spanien och Sydafrika nådde inledningsvis inte upp till några högre höjder. Efter 57 minuter, vid ställningen 0–0, bytte Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque ut superstjärnorna Fernando Torres och David Villa. In kom i stället David Silva och Dani Güiza.

”Givetvis en markering”

– Han tar ut två matchvinnare, det känns lite tufft. Det kommenteras nog hemma i Spanien nu. Givetvis är det en markering att ”ni ska prestera bättre än så här om ni ska vara med” säger SVT-experten Marcus Allbäck.

Det blev bättre fart på Spanien men det var Sydafrika som gjorde matchens första mål: efter 73 minuter satte inhopparen Katlego Mphela 1–0, efter att bara ha varit på planen i nio minuter.

Casillas chanslös på Mphelas frispark

Spanien hade länge problem att svara men med två minuter kvar satte Dani Güiza kvitteringen. Ett misslyckat inlägg senare hade samme Güiza också gjort 2–1. Och delar av den sydafrikanska publiken började lämna arenan. Det skulle de inte ha gjort. För på stopptid svarade Mphela för ännu ett mål: från långt håll sköt han en perfekt frispark i mål bakom Spaniens målvakt Iker Casillas. Spanien vann matchen med 3–2 efter att Xabi Alonso gjort mål på frispark i förlängningen.