Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-06

Sverige förlorade ödesmatchen
– nu är VM långt, långt borta

Det var kvällen vi skulle närma oss VM.

Men Sverige förlorade med 0-1, så nu är tabellen rena mardrömsläsningen: Vi är tredje sist, tio poäng efter Danmark.

– Vi måste vinna resten nu, säger Zlatan Ibrahimovic.

Trött på deckare? Sugen på något ännu hemskare?

Varsågod, här är VM-kvalgrupp 1.

Förhandssnacket handlade om hur viktig en seger var mot Danmark, men att kryss också var tänkbart.

Forcerade i slutet

Med fullt mod satsade svenskarna uppåt i inledningen och skapade en het chans i första minuten när Zlatan Ibrahimovic drog en frispark strax utanför. Men i 22:a minuten kom matchens största misstag. Mikael Nilsson skulle bara rensa undan ett inlägg, men fipplade upp bollen på sin egen klack – och rakt in till Thomas Kahlenberg som rullade in den i öppet mål.

Sverige forcerade för en kvittering, framför allt de sista 20 minuterna, men kom inte riktigt in på mål. Henrik Larsson sköt över från nära håll och på stopptid sköt Zlatan utanför inifrån straffområdet, men det var allt.

Kan bli näst sist

Danskarnas 1-0 stod sig matchen ut, så laget håller sig kvar i tabelltoppen. För Sverige är det dystrare.

Förlusten var vår första i en tävlingsmatch mot Danmark och den för oss ner i botten av tabellen. Sverige är tredje sist med bara två gjorda mål. Chansen till gruppseger är borta och även om svenskarna vinner de resterande fem matcherna (två mot Malta, en mot Danmark, Albanien och Ungern) så är inte andraplatsen given.

Och för att göra saken värre: att bli tvåa räcker inte garanterat. Bara åtta av de nio grupptvåorna får spela playoff om de fyra sista VM-platserna.

”Blir jobbigt nu”

Eller om ni inte vill ha det i siffror utan i känslor:

– Det blir tufft, det är bara att gratulera Danmark och vi får sikta in oss på andraplatsen, säger Zlatan Ibrahimovic.

– Det blir jobbigt nu, inget snack om saken. Det är inte mycket att säga om den här matchen, det är bara att se framåt, säger Rasmus Elm till TV6 och fortsätter:

– Vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna. Det är tungt nu.