Publicerad 2011-05-26

Klubben klarade sig mirakulöst kvar i Bundesliga

Marco Reus räddade kvar sitt Mönchengladbach,

Borussia Mönchengladbach sjönk som en sten - och såg helt hopplösa ut.

Lucien Favre ersatte Michael Frontzeck och 20 poäng senare ställdes laget mot VfL Bochum i kvalspel, och vann.

– Tränaren kom, såg och segrade, säger målvakten Marc-Andre ter Stegen.

Det såg riktigt mörkt ut för klassiska Borussia Mönchengladbach. Trots att laget har satsat och investerat i en del dyra spelare sedan förra sejouren i Bundesliga två inledde laget årets säsong katastrofalt.

Tränaren Michael Frontzeck lyckades inte få spelarna att dra åt samma håll. När tolv omgångar återstod låg Mönchengladbach sist i ligan, och hade endast skrapat ihop 19 poäng på 23 matcher.

Laget hade släppt in katastrofalt många mål - 57.

Då fick Frontzeck sparken och ersattes av Lucien Favre, som styrde upp laget och inkasserade 20 poäng på tolv matcher. Tillräckligt för att knipa plats 16 - som innebar att man ställdes mot VfL Bochum i kvalspel.

Reus stor hjälte

Första mötet slutade 1-0 då Borussia Mönchengladbachs Igor de Camargo gjorde mål i den 93:e minuten.

I går drabbade lagen samman igen i Bochum, och norrmannen Havard Nordtveit stötte in bollen i eget mål efter 24 minuter.

Bortalaget hade sedan svårt att etablera något tryck mot Bochum, men i andra halvlek tog de över allt mer.

Lagets störste stjärna Marco Reus, 21, var tveksam till spel inför matchen då han utgick skadad i det första mötet. Men upp till sex timmars skadebehandling per dag gjorde att han ändå kunde starta matchen.

Efter 72 minuter ryckte han förbi försvaren och rullade kallt in 1-1, och några fler mål blev det inte, vilket räckte för att Lucien Favre mirakulöst nog kunde rädda kvar traditionslaget i Bundesliga.

– Vi kan vara stolta över oss själva, säger Reus till Bild.

Concha och Johansson kvar i tvåan

Det bittra nederlaget för VfL Bochum innebär att de får kämpa vidare i Bundesliga två. Matias Concha kör fortfarande rehabilitering efter sin svåra skada, men Andreas Johansson spelade från start.

Resultatet innebär dock att ännu en säsong i tvåan väntar för svenskarna i Bochum.

– Vi går upp nästa säsong, säger tränaren Friedheim Funkel på en presskonferens.

Borussia Mönchengladbach njuter naturligtvis av att ha unga stjärnor i form av Marco Reus och Marc-Andre ter Stegen i laget, men några svenskar spelar inte i klubben.

Martin Dahlin, Jörgen Pettersson,  Patrik Andersson och Sharbel Touma har tidigare representerat traditionsklubben - som nu har säkrat en plats i Tyskland finrum inför nästa säsong.