Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Pyroteknik tillåts på läktarna - test i höst

Uppdaterad 2014-06-13 | Publicerad 2014-06-12

SEF välkomnar tester av bengalbränning

Bengaldebatten har varit het inom den svenska fotboll under de senaste åren.

Nu kommer ett första steg mot en legalisering: på initiativ av Svensk Elitfotboll ska "pyrotester" genomföras under hösten.

– Nu gäller det att hitta lösningar som är tillräckligt attraktiva för alla parter, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till Sportbladet.

Följ ämnen

Detaljerna är inte klara, men principbeslutet är taget.

Under hösten kommer att pyroteknik att tillåtas på vissa svenska läktare. Testerna kommer att ligga till grund för om det ska bli tillåtet med bengalbränning under organiserade former.

SEF:s generalsekreterare Mats Enquist bekräftar:

– Vi arbetar med att hitta former tillsammans mellan polis och klubbar för att hitta vägar till en laglig pyroteknik. Det måste vara okej för alla, vi ska ha respekt för allas önskemål.

Testet är ett resultat av diskussioner mellan SEF och den nationella supporterunionen SFSU.

– Vi har hittat ett jättebra samtalsklimat. Vi är inte alltid överens men har en bra dialog och ton. Det har funnits ett avstånd tidigare mellan fotbollen och fotbollens fans, så det är glädjande, säger Enquist.

Tror du att man kan göra pyrotekniken tillräckligt säker för en legalisering?

– Ja, absolut. Det tror jag inte ens, jag vet det. Men sedan gäller det att hitta tillräckligt attraktiva lösningar. Var går gränserna? Hur ska man utforma det så att det är okej?

SFSU välkomnar nyheten

Var, hur och i vilka formerna testerna ska genomföras är alltså inte klart, men SFSU:s ordförande Tony Ernst välkomnar nyheten.

– Det är bra att Mats går ut med det, att SEF gör det, då blir det myndigt och starkt. Det är en viktig fråga för de organiserade supportrarna som vi företräder, säger Ernst.

Ett första test har redan genomförts på Friends arena. Då var läktarna tomma, men polis, Brandmyndigheten, SFSU och SEF närvarade. Testresultaten skickades till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium för analys för att avgöra om till exempel röken från bengalerna är farlig.

Tony Ernst är dock skeptiskt till polisens inställning. Han tycker att processen har dragit ut på tiden, och misstänker att polisen medvetet drar fel slutsatser.

– Jag har en känsla av att polisen inte är nöjda med svaren. Jag fick ett papper från polisen där de konstaterade att SKL kommit fram till att "det var inte farligt, det var inte farligt" – men det är ändå jättefarligt. Så jag fick mejla polisen om att vi inte kunna ställa oss bakom det, för det var ju bara subjektivt tyckande.

Komplex säkerhetsfråga

Tony Ernst menar att bengalfrågan består av tre delar: risk, ekonomi och säkerhet.

– Vi har kommit fram till att det inte är farligt med astma och liknande, och pengafrågan kommer att ändras. SEF har klubbat igenom att det inte ska bli böter för bengaler, utan att det ska handla om att sköta sina säkerhetsföreskrifter. Säkerhetsfrågan är mer komplex. Vi säger inte att det är riskfritt att bränna bengaler på en ståplatsläktare, men vi försöker få till en säkrare lösning. Det kommer kanske inte ta bort all illegal bränning, men det kanske minskar, och då är någonting vunnet.

Sportbladet har sökt polisintendent Isabel Thorén, polisens ansvariga i frågan, utan framgång.

Följ ämnen i artikeln