Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Brinner för det till 100 procent”

Publicerad 2014-06-30

”Kosse” ambassadör i projekt för tjejers mänskliga rättigheter i Moçambique

Vill vara förebild. Kosovare Asllani är ny ambassadör för Futebol dá força.

Att mänskliga rättigheter gäller alla människor är inte alltid självklart.

Kosovare Asllani är ny ambassadör för projektet Futebol dá força, som arbetar för att utbilda unga tjejer och fotbollstränare i Moçambique om bland annat våld och sexuellt utnyttjande.

– Det är superviktigt, jag tvekade inte en sekund, säger hon.

Moçambique är ett av världens fattigaste länder. Demokratin har en tung historia av krig, kritiserade partival och utbredd fattigdom bakom sig, utöver de naturkatastrofer så som torka, översvämningar och cykloner som årligen drabbar det östafrikanska landet. Över 24 miljoner människor bor i Moçambique och många barn lämnar än i dag skolan som analfabeter, enligt Sweden Abroad.

Allt det här vet Kosovare Asllani. PSG-stjärnan är ny ambassadör för projektet Futebol dá força, som grundades 2012 av Cecilia Andrén Nyström.

Utbildar fotbollstjejer i mänskliga rättigheter

Futebol dá força är verksamma i både Sverige, Moçambique och Zambia och inriktar sig på att utbilda unga ledare, både män och kvinnor, som fotbollstränare, men också i sex- och samlevnad, mänskliga rättigheter samt hur man förebygger våld och sexuellt utnyttjande.

– När jag fick frågan att bli ambassadör så tvekade jag inte en sekund. Att få vara med i ett projekt där de jobbar med att stärka unga tjejer och utbilda dem i bland annat mänskliga rättigheter, våld och sexuellt utnyttjande i både Moçambique och Sverige känns superviktigt, säger Kosovare Asllani.

”Kosses” roll är att vara en inspirationskälla för tjejerna.

– Min väg har varit långt ifrån spikrak, men jag har aldrig tappat tron på mig själv och det vill jag inte att dessa tjejer ska göra heller. Att ha en förebild i ung ålder är jätteviktigt och jag hoppas kunna vara en för dem, säger hon.

”Brinner för det till 100 procent”

I dag är 200 tränare och över 4 000 kvinnliga fotbollsspelare involverade i projektet i Moçambique.

– Fotbollen är mer som en plattform där tjejerna kan samlas och få stöd av utbildade ledare som också jobbar med att stärka dessa tjejers självförtroende, så de vågar tro på sig själva och möjliggöra sina drömmar. Det här är något jag brinner för till 100 procent, säger Asllani.

Har du haft någon kontakt med några tjejer än?
– Nej, just nu är det bara på distans men för mig är det viktigt att få träffa en del av dem. Det finns med i mina framtidsplaner.

Följ ämnen i artikeln