Landskrona - svart på vitt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-03

Sportbladet besökte staden där fotbollen betyder allt: En mental kick för befolkningen när Bois går bra

LANDSKRONA

I vitt: fotbollslaget Bois som har varit i allsvensk ledning i 55 dagar. De fanatiska fansen är organiserade i supporterklubben Black & White.

I svart: rubrikerna de senaste 20 åren - hög arbetslöshet, tomma lägenheter, miljöskandaler, invandrarproblem, Bois mot konkurs.

Sportbladets Johan Flinck åkte till Landskrona för att ta reda på hur staden i allsvensk ledning egentligen mår.

Följ ämnen

Det är staden i svart och vitt, som kan beskrivas i svart eller vitt.

- Direkt efter matchen mot Örgryte tryckte vi upp 800 t-shirts med Bois klubbmärke på bröstet och den allsvenska tabellen på ryggen, säger Johan Nilsson, marknadschef i Landskrona Bois.

- Landskronaborna skulle få suga på den här karamellen under hela VM-uppehållet.

Och som de sög på den. Tröjorna sålde slut på två dagar. Inte så konstigt: landskronaborna har inte haft så mycket att vara stolta över de senaste decennierna.

1980 lades Öresundsvarvet - stans absolut största arbetsgivare - ner och 3500 anställda blev arbetslösa. Samma år föll Bois ur allsvenskan efter tio säsonger i högsta serien.

- Då var det mörkt, mörkt, mörkt, minns Johan Nilsson.

De arbetslösa varvsarbetarna lämnade Landskrona, och massor av tomma lägenheter, bakom sig. Kommunen började ta emot mycket invandrare för att fylla de tomma lägenheterna.

Folkets hus, med arbetsförmedling och socialbyrå, döptes om till "Bidragens hus". De sociala problemen växte, likaså miljöskandalerna - det var farligt att bo i Landskrona på grund av den tunga industrins utsläpp i staden, hette det.

Bois tog sig tillbaka till allsvenskan 1994. Men avancemanget byggde på ett luftslott byggt av ordföranden sedan fem år - bankdirektören Kent Nilsson.

Men bubblan sprack, laget åkte ur allsvenskan direkt, styrelsen sparkades och klubben stod med 10 miljoner i underskott. Samma år var arbetslösheten uppe i sju procent i kommunen.

Den idylliska sommarstaden Landskrona med det attraktiva läget mitt i den expansiva Öresundsregionen, de vackra parkerna, den starka fotbollskulturen och den fantastiska publiken beskrevs bara med svarta rubriker runt om i landet.

"Det går bra för Bois när det går bra för Landskrona", heter det.

- Eller om det är tvärtom? säger Bois-ordföranden Kenneth Håkansson.

- Bois betyder oerhört mycket för invånarna. Det blir en mental kick för befolkningen när det går bra för Bois. Klubben är fast förankrad i alla befolkningsleden.

Johan Nilsson berättar:

- Min far, som jobbade på varvet, har berättat hur man på måndagarna kom till jobbet klockan sju på morgonen. Men man började inte arbeta förrän klockan nio. Söndagens match skulle ju först avhandlas.

I slutet av 1980-talet sa kommunalrådet Allan Karlsson (s):

- För kommuninvånarnas självkänsla var Bois degradering från allsvenskan 1980 ett nästan lika hårt slag som nedläggningen av Öresundsvarvet. Det kan tyckas märkligt, men så uppfattade vi det i varje fall.

Bois har dominerat landskronaidrotten totalt genom åren. Ingen annan fotbollsklubb, eller ens idrott, har kunnat utmana på allvar.

- På så sätt påminner vi om bruksorter som Åtvidaberg och Degerfors. Men till skillnad från dem har Bois inte varit beroende av ett stort företag.

I dag samarbetar marknadschef Johan Nilsson med 345 företag som stöder Bois.

När Sportbladet besöker klubbkansliet denna måndagseftermiddag knackar landskronabor hela tiden på och vill köpa t-shirts och andra Bois-prylar.

- Det är annat än när jag började som marknadschef 1998, då sålde vi bara en tändare eller två varje år, säger Nilsson.

Då hade Bois börjat klättringen mot allsvenskan på allvar. Men våren 1997 var man på väg ner i trean.

- Jag jobbade på tv då, och hade varit i Saxemara för ett inslag om matchen Saxemara-Landskrona, säger Johan Nilsson. Den slutade 1-1, och i bilen på väg hem lyssnade jag på lokalradion: "Och nu tabellen: under strecket finner vi Landskrona, Veberöd och Saxemara". Då tänkte jag: herregud, hur ska detta sluta?

Det slutade - väl. Laget gjorde en fantastisk höstspurt och tog steget upp i ettan.

Samtidigt jobbade Kenneth Håkansson och de andra i styrelsen outtröttligt för att få klubben skuldfri. "Rädda Landskrona Bois"-kampanj drogs i gång. Klubbledningen skramlade med bössor på stan, näringslivet, kommunen och folket ställde upp.

I dag är man skuldfri, har klarat elitlicensen - och leder allsvenskan.

- De har haft mycket skit i den här stan och behöver någonting att glädjas åt. Det känns skönt att kunna ge dem det, säger Daniel Nannskog, som varit lagets främste spelare under våren.

Nannskog är helsingborgare, och har bytt riktnummer från 042 till 062.

Så säger man i Landskrona i varje fall: efter den famösa 6-2-segern mot Helsingborg i allsvenska premiären hävdar landskronaborna att de numera slår 062 när de ska ringa "storebror".

- Det är klart att det finns ett lillebrorskomplex i Landskrona, framför allt mot Helsingborg som bara ligger två mil bort. Till Malmö är det fyra mil, säger Kenneth Håkansson.

Det är ett komplex som fött de mest fanatiska supportrarna i landet.

- Stan ligger klämd mellan Malmö och Helsingborg. Bois blir chansen att förkovra och hävda sig, säger Bois-tränaren och Halmstadskillen Janne Jönsson.

Just innan Sportbladet kom på besök hade en 90-årig dam kommit stapplande till kansliet med sin rullator.

Hon berättade att hon varit boisare i 72 år och nu ville skicka ner lite supporterprylar till sin son i Australien. Hon försågs med tröja och matchshorts.

- Har ni ingenting fräckt, frågade damen.

- Vi har boxershorts, svarade Johan Nilsson.

När Bois-damen fått sig förklarat vad boxershorts var frågade hon om de ändå inte hade något "fräckt".

- Vi har stringtrosor också.

Då sa Bois-damen:

- Jag återkommer.

Boisarna vet alltså hur man ska klä sig. De var de första svenska fansen som draperade sig i klubbfärgerna. Året var 1959 och till kvalmatchen mot Degerfors åkte hundratals boisare tåg genom landet med svarta frackar och hattar målade i vitrandigt.

Publiken har aldrig svikit sitt lag och 43 år senare är man i allsvensk serieledning.

- Stämningen på stan är euforisk, säger Håkansson.

Leif Borg är kommundirektör:

- Fotbollen är det alla kan samlas kring: ung eller gammal, välutbildad eller outbildad och oavsett etnisk bakgrund.

Ett talande exempel är att kommunfullmäktigemötet den 23 september flyttas på grund av derbyt mot Malmö FF...

Och som sagt: "Det går bra för Landskrona när det går bra för Bois".

Arbetslösheten är halverad sedan 1995 (nu: 3,6 procent). Befolkningsmängden är tillbaka på nivåerna när varvet blomstrade. Det byggs fler småhus än någonsin. Västkustbanan går numera genom staden.

- Vi har lagt de dåliga åren bakom oss och ser framåt, säger Borg.

En allsvensk tabellrad betyder så mycket.

Landskronas svarta siffror

...men ledarlaget Bois är stadens ljus

Johan Flinck

Följ ämnen i artikeln